Az USA beperli a S&P-t

2013.02.05. 00:11

A Standard & Poor's arra számít, hogy az amerikai kormány polgári pert indít a cég ellen, amiért 2007-ben, a válság kitörése előtt a hitelminősítő befektetésre ajánlott egyes jelzálogfedezetű kötvényeket.

Ha valóban per lesz a dologból, ez lesz az első bírósági ügy, amikor egy hitelminősítőt csalárd bűncselekménnyel vádolnak. Az S&P szerint mindenesetre a készülő kereset, melyről a céget az amerikai igazságügyi tárca értesítette, minden ténybeli és jogi alapot nélkülöz.

A problémásak bizonyult kötvényeket a bankok általában jelzáloghitelek refinanszírozására használták, az értékpapírpiacon azonban nem álltak rendelkezésre pontos információk arról, hogy a  kötvények mögött valójában milyen minősítésű hitelek állnak. Amikor az ingatlankonjunktúra véget ért, és a lakáshitelek egyre nagyobb számban kezdtek bedőlni, kiderült, hogy a pénzintézetek – a laza szabályozást kihasználva – nem különítették el egymástól a jó és a problémás ügyfelek hiteleit, és azokat ömlesztve refinanszírozták a másodlagos piacon.

A befektetők bizalma megrendült, és a jelzálogalapú értékpapírok  árfolyama összeomlott. Ez volt a pénzügyi válság közvetlen kiváltó oka.

A hitelminősítőket utólag keményen bírálták, amiért AAA, azaz a legmagasabb minősítést adták olyan értékpapíroknak, köztük a jelzálogkötvényeknek, amelyek aztán bóvlinak bizonyultak. A hitelminősítők, így az S&P díját az értékpapírok kibocsátói fizetik, ami a megfigyelők szerint felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

"Az igazságügyminisztériumnak nincs igaza, ha azt feltételezi, hogy az S&P által közzétett besorolásokat kereskedelmi érdekek motiválták, és a cég nem jóhiszeműen járt el" – áll a Standard & Poors közleményében.

A BBC a Wall Street Journal-re hivatkozva megemlíti, hogy a kereset benyújtására azért kerülhet sor, mert a Washington és a S&P között zajló tárgyalások végleg megfeneklettek. A perhez több szövetségi állam is csatlakozhat.