Megvették a Credigen megmaradt adósait

2013.02.05. 07:18 Módosítva: 2013.02.05. 09:17

A Budapest Bank (BB) veszi meg a Credigen Bank megmaradt ügyfélállományának nagyrészét – értesült az Index. Az ügyfelek átadásáról szóló szerződést 2012 decemberében, még karácsony előtt írták alá, az ügyfáladatok banki rendszerek közötti migrálására várhatóan február végéig kerül sor. A Gazdasági Versenyhivatal 2013. januári határozatával engedélyezte a tranzakciót, így a hitelportfolió átadására már az első negyedévben sor kerülhet – erősítette meg a hírt a Budapest Bank. A BB csak a jó, fizetőképes ügyfeleket viszi a kivonuló Credigentől, azt nem tudjuk, hogy a francia cégnél hány adós marad.

A megállapodás mintegy 16 ezer ügyfelet érint, akiket a hitelintézetek személyre szólóan értesítenek majd a változásról. Az ügyfeleknek semmilyen teendőjük nem lesz, és az igénybe vett szolgáltatásokban nem érzékelnek majd változást – közölte a BB.

A francia hátterű Credigen a magyar áruhitelpiac meghatározó szereplője volt 2010 tavaszáig, olyan áruházak partnere, mint a Tesco, Media Markt, Saturn és Extreme Digital. A Credigent a hazai áruhitelezési piac második legnagyobb szereplőjeként tartották számon, de a válság előtti években erőteljes terjeszkedésbe kezdtek, 2008 végén például tömegesen kínáltak nulla százalékos thm-mel kölcsönt.

A Budapest Bank a Credigen ügyfeleinek átvételével a régebb óta meglévő áruhitelezési üzletágát erőstheti meg. 2011-ben 9,6 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el a bank, ami mindössze 6 százalékkal marad el a 2010-es adózás utáni eredménytől. Mindezt úgy sikerült produkálni, hogy a végtörlesztés 11,1 milliárd forint nettó veszteséget okozott a banknak.

A BB vezérigazgatója, Zolnai György tavaly tavasszal az Indexnek adott interjújában azt mondta: "Mi idén is növekedni szeretnénk a kkv-k területén, de ugyanez igaz a hitelkártya-terültre is. Szerintem lehet ezen a piacon növekedni. A jó eredményeinket egyébként nem tavaly, hanem az elmúlt öt-tíz évben alapoztuk meg. Egyrészt konzervatívan hiteleztünk, nagyon fogtuk a kiadásainkat és kevés rossz devizahitelünk volt. Mi voltunk a nyolc nagybank közül az egyik, amelyik a legkevesebb devizahitelt adta el. Nekünk nagyjából fele annyi volt, mint az átlagnak, így az ebből adódó veszteség az átlag alatt maradt”.

Az interjúban a bankvezér arra is emlékeztetett: a BB mérlegfőösszege 940 milliárd forint, tehát a nyereségük ennek arányában 1 százalék volt, ami „azért nem mondható egy elképesztően jó teljesítménynek. Persze a piacon ezzel is jók vagyunk; a nyolc nagybankból négy tudott nyereséget kimutatni, de ők egy százalék alatt vannak” – mondta, és megjegyezte: a BB mindig úgy próbált növekedni, hogy „közben a kockázatokra is odafigyeltünk. Ezért korábban kisebb volt a profit, most viszont veszteség sincs".

A Credigen 2010 tavaszán döntött úgy, hogy befejezi magyarországi tevékenységét, 2011 végi mérlegfőösszege 7,66 milliárd forint volt. A francia érdekeltségű, a Crédit Agricole csoport érdekeltségébe tartozó Sofinco SA tulajdonában lévő bank 1998-ban jelent meg a magyar piacon áruhitellel. A pénzintézet 2003-tól forintos, 2008-tól devizás személyi kölcsönt, 2005-től Visa által kibocsátott hitelkártyát is forgalmazott.