Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tokió és Oszaka a világ legdrágább városai

2013.02.05. 09:14

Tokióban és Oszakában a legdrágább az élet a világon, még annak ellenére is, hogy Japánban az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentek a fogyasztói árak – derül ki a The Economist brit gazdasági-politikai hetilap kutatóinak felmérésből.

Az Economist Intelligence Unit kutatásában 93 ország 140 városának árszintjét vizsgálták egy 160 termékből álló fogyasztói kosáron keresztül. Az eredményeket a New York-i árakhoz viszonyították, amely a 100-as bázisértéket kapta. Tokió indexe 152, Oszakáé pedig 146 pontot ért el az így kialakított skálán.

A harmadik és negyedik helyen két ausztrál nagyváros, Sydney és Melbourne végzett, miután az elmúlt évben jelentősen emelkedtek az árak az elsősorban jelentős nyersanyagkincseinek köszönhetően stabil növekedést mutató országban. A legdrágább európai város a Melbourne-nel holtversenyben negyedik Oslo lett, amelyet Szingapúr, Zürich, Párizs, Caracas és Genf követett a listán.

Noha a teljes adatbázist nem sikerült megtalálnunk, a felmérésről beszámoló Reuters szerint a világ tíz legolcsóbb városában is van egy európai: a román fővárosnál, Bukarestnél csak négy olcsóbb város van a világon: Colombo, Panama City, a szaúd-arábiai Dzsidda és Teherán.

Tokió az elmúlt 20 hasonló felmérés során 14 esetben végzett a legdrágább városként. A tavalyi listán ugyanakkor csak második volt a japán főváros, Zürich mögött.