Várják az emberek a 13. havi nyugdíjat

2013.02.06. 10:15
A magyar lakosság több mint fele úgy véli, hogy a kormány, függetlenül az ezzel kapcsolatos nyilatkozatoktól, bevezeti a 13. havi nyugdíjat – derül ki egy friss felméréséből. A megkérdezettek 54 százaléka támogatná az intézkedést.

Az emberek 68 százaléka hallott arról, hogy sajtóértesülések szerint a kormány a 13. havi nyugdíj vagy egy ahhoz hasonló összegű egyszeri juttatás bevezetését tervezi – derül ki a Policy Agenda felméréséből. Ezt a kutatók magas aránynak tartják annak tükrében, hogy a hírek viszonylag rövid ideig jelentek meg a médiában.

Elsőként az Index számolt be arról, még január elején, hogy felmerült kormányzati körökben a 13. havi nyugdíj visszahozatalának gondolata. Később kormányzati körökből ezt úgy pontosították, hogy egy egyszeri nyugdíjjuttatásról lehet szó, amit történetesen épp ez év végén, nem sokkal a választások előtt kapnának meg a nyugdíjasok.

A felnőttek 59 százaléka meg van győződve arról, hogy a kormány a választásokig meg is lépi ezt az intézkedést, csak 30 százalék azok aránya, akik nem hisznek ebben, mivel nincs rá pénz.

Az előbbi csoporton belül 44 százalék azok aránya, akik úgy vélik, a kormányt nem zavarja majd, hogy az ország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a 13. havi ellátás kifizetését. Leginkább a 40 és 49 év közöttiek biztosak abban, hogy lesz 13. havi nyugdíj, míg a 70 év felettieknek csak alig több mint harmada bízik ebben.

A megkérdezettek 54 százaléka támogatná a plusznyugdíj kifizetését, 13 százalékuk akkor is egyetértene ezzel, ha ez tesztelné az ország fizetőképességét. A válaszadók 41 százaléka azért tartaná jogosnak a 13. havi nyugdíjat, mert az elmúlt években csökkent az idősek juttatásának reálértéke. Ez azt mutatja, hogy az kormány inflációkövető nyugdíjemeléseit sokan így érzékelik. Még érdekesebb, hogy lényegében abszolút többségben vannak azok, akik akik szerint a nyugdíjemelések nem követik az inflációt.

A 13. havi nyugdíjat elutasítók csoportja – a felmérés résztvevőinek ötöde – úgy véli, hogy ha van pluszpénz, azt a gazdaság élénkítésére kell fordítani. 17 százalékuk szerint szét kellene osztani a társadalom minden rétege között, kilenc százalékuk úgy látja, hogy ha már van osztogatás, akkor a nyugdíjasoknak kell adni a pénzt.

Nem meglepő módon a 60 év felettiek között 64 százalékos a 13 havi nyugdíj támogatottsága, míg a 30 év alattiknál kisebbségben van ez a csoport. A 30-60 évesek 52 százaléka pártolja a pluszjuttatást. A Policy Agenda Szerint kutatásuk azt bizonyítja, hogy a társadalom többsége támogatja ugyan a 13. havi nyugdíj bevezetését, de a fiatalok körében erős az elutasítása, így a szavazatokban kifejezhető nyereség mellett hasonló veszteséggel is számolnia kellene a kormánypártoknak, ha mégis a juttatás kifizetése mellett döntenének.