Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Cséfalvay: Keletre nyitunk, nyugatra tartunk

2013.02.07. 11:29 Módosítva: 2013.02.07. 11:31

"Nemcsak az a fontos, hogy legyen növekedés, de az is fontos, hogy milyen az a növekedés. Az elmúlt évtized közepén 5 százalék körüli gazdasági bővülés is volt, de senki nem nézte akkor, hogy ez milyen eladósodással jár" - mondta el Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság konferenciáján. Cséfalvay szerint még az eladósodás melletti növekedéssel együtt is a visegrádi országoknál lassabban tudott növekedni a magyar gazdaság.

Az elmúlt években azonban a kormány megteremtette az egészséges, tehát az eladósodás nélküli növekedés lehetőségeit - fogalmazott. Az államadósság csökkent, a költségvetési hiányt stabilan 3 százalék alatt van, tavaly 2,7 százalék volt, és a következő években is 3 százalék alatt lesz. Cséfalvay úgy fogalmazott: ha ilyen küzdelmes munka volt a hiány 3 százalék alatt tartása, akkor ne gondolja azt senki, hogy a választások miatt elengedik a hiányt és osztogatásba kezd a kormány.

A foglalkoztatás bővül, mondja Cséfalvay, igaz, ennek a nagy része közmunkából adódik, "de ezt ne becsüljük le, mert az is munka" - mondja. "A helyzetünk még mindig sokkal jobb, mint mondjuk a spanyoloké, ahol a fiatalok körében 55 százalékra emelkedett a munkanélküliség."

Az IMF-re utalva azt mondta: a szervezet legutóbbi országjelentésében úgy fogalmazott, hogy tartsuk fenn a pénzügyi fegyelmet, és hasonlót mondott az Európai Bizottság is. Ez az államtitkár szerint elismerése annak, hogy végbement egy pénzügyi konszolidáció, ami megteremtheti az alapját a stabil és egészséges növekedésnek.

Miből lesz itt növekedés?

A pénzügyi stabilitás mellett nagyon fontos, hogy legyenek olyan reformok, amikből növekedés lesz - mondta Cséfalvay. "Amiből növekedni lehet, azok a reformok. A magyar kormány ezt a stabilizációval párhuzamosan elkezdte (adórendszer, munkaerőpiac, közigazgatás átalakítása, ezek mind növekedés forrásai lehetnek, mondta).

"A régiós országok az elmúlt évtizedben - elsősorban a munkaerőpiacon - ezeket a reformokat végigvitték. Mi egy nehezebb helyzetben, egy válság közepén csináljuk ezt, míg dél-európa válságországai sem a pénzügyi konszolidációval sem pedig a reformokkal nem haladnak."

Az államtitkár szerint a növekedés egyik nagyon fontos forrása az ipar lehet, elsősorban az autóipar, de külön kiemelte a mezőgazdaság fontosságát is. "A gazdaságpolitika az újraiparosítást támogatja, ez azért is fontos, mert már most is ebből jön a GDP 27 százaléka."

Az EU nélkül nem menne

"Keletre nyitunk, nyugatra tartunk. Attól, hogy keletre nyitunk, nem kell feladnunk a nyugatias törekvéseinket, de látni kell, hogy a nyugati gazdaságokban válság van, míg a feltörekvő gazdaság gyorsan, akár évente 8-10 százalékkal bővülnek. Ezért akar a kormány ebbe az irányba nyitni" - fogalmazott.

Cséfalvay még a növekedés forrásai között az uniós pénzeket említette. Idén 1500 milliárd forint uniós forrás kell eljusson az önkormányzatokhoz és a vállalkozásokhoz.

Cséfalvay részletesen beszélt a 2014-2020 közötti időszak uniós forrásairól. A mostani uniós költségvetési periódusban közvetlenül gazdaságfejlesztésre a forrásoknak csak 16 százaléka ment, a következő időszakban 60 százalék lesz ez az arány - mondta. "A pénzeket osztó irányító hatóságok a szaktárcáknál lesznek a következő időszakban, hiszen ők felelősek a stratégia megalkotásáért, így legyen felelősek a végrehajtásért is" - fogalmazott.