Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Ezt adjuk az oroszoknak a milliárdokért

2013.02.07. 10:56

A HVG információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodása nagy tételben történő magyar állampapír-vásárlást is tartalmaz. „A két és fél órás Kreml-beli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott”, írja a lap csütörtöki száma, megismételve az online kiadásban már közölt értesülést (azt akkor nagyon gyorsan cáfolta a Kreml).

Martonyi nem tud róla

Magyar államkötvények orosz vásárlásról nem tudok, de az vitathatatlan, hogy Oroszország döntő tényezője a magyar energia biztonságnak - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön.

Amikor bizonyos tranzakciók létrejönnek, akkor természetesen tájékoztatni kell a közvéleményt, de elképzelésekről, ötletekről addig nem érdemes beszélni, amíg ezek nem jutnak el a valószínűség állapotába - egészítette ki a választ.

Az orosz fél a hetilap szerint 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami jóval alacsonyabb kamatozású, mint az IMF-hitel. És messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrások levadászására kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba. Ezen kívül egy 5 milliárd euró értékű, de majd rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett.

A legújab lapszáman az is szerepel, mit adhat a hitelért cserébe Magyarország. Az IMF csupán pénzügyi fenntarthatóságot és növekedésbarát gazdaságpolitikát kért, az oroszokra nem jellemző, hogy beérnék ennyivel. A HVG szerint az olcsó hitel ára, hogy az oroszok nagy szeletet kapnának a magyar energiapiacól.

Azt írják, hogy az E.On gázüzletágának megvásárlásával a kormány saját kézbe venné az oroszokkal kötött, húsz év után most lejáró gázszállítási szerződést. Az E.On esetleg mással is megköthette volna a szerződést, valószínű azonban, hogy a kormány a hitelért cserébe ismét az oroszokat választja majd.

A szerződés mellett a magyar fél támogatná a Déli-Áramlat vezetéket, ami Ukrajnát elkerülve szállítana gázt Európába, valamit esély van arra is, hogy a paksi erőmű bővítésének gigatenderét is az orosz Roszatom kapná meg. A HVG szerint a pénzügyi beruházást az orosz Szberbank bonyolítaná le.

Korábban Kína is ígéretet tett arra, hogy befektet a magyar állampapírokba, és több százmilliárd forintnyi befektetést hoz az országba. Eddig azonban úgy tűnik, nem tartották be az ígéretet.