Tízmilliárd juthat pénztárgépcserére

2013.02.07. 08:09

Összességében akár tízmilliárd forinttal is segítheti az állam a pénztárgépek cseréjét - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A lap csütörtöki számában megjelent összeállításban Balog Ádám arról tájékoztatott: már elkészült a pénztárgépek és az adóhivatal közötti elektronikus kapcsolat létrehozását előíró rendelet tervezete, a szabályozás hamarosan nyilvános lesz, egy hónapon belül életbe léphet.

A tervezet miatt a nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékát le kell cserélni, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható. Az állam ehhez a feladathoz nyújt támogatást, a pénzt az érintett vállalkozások - a tervek szerint - az adóhivatalnál igényelhetik.

Balog Ádám szerint az elektronikus pénztárgéprendszer nagyban hozzájárulhat az évi 1000-1500 milliárd forintnyi adót elnyelő hazai szürke- és feketeszféra zsugorításához.

Nagy csúszás van

A hatályos jogszabály szerint húsvétra kellene a megfelelő adattároló és adattovábbító egységgel felszerelt gépeket hadrendbe állítani, amelyek minden adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerverére továbbítanának. A gyakorlat azt mutatta, hogy ez technikailag kivitelezhetetlen feladat ilyen szoros határidővel. Nincs erre megfelelő gép az országban - a behozott új termékek engedélyeztetése és beindítása pedig hosszú hónapokat vesz igénybe -, ráadásul több más kérdés is nyitott.

Hogy a csúszásnak mekkora lesz a költségvetésre gyakorolt hatása, elég nehéz megbecsülni. A kormány a költségvetés tervezésekor -pontosabban a második Matolcsy-csomagban - 95 milliárd forint bevételt jelölt meg fehéredés címén.