Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Tőzsdén kívül eladták a Mol 1,6 százalékát

2013.02.08. 15:10

Az Abu Dzabiban jegyzett Dana Gas energiaipari cég 1,675 millió darab Mol-részvényt adott el - jelentette az ügylethez közel álló két forrásra hivatkozva a Reuters hírügynökség pénteken. A név nélkül nyilatkozó források nem kívántak beszélni az árról.

A Dana Gas szóvivője a Reutersnek megerősítette az ügylet létrejöttét, de részleteket nem kívánt elárulni. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a Dana úgynevezett gyorsított könyvépítéses technikával adott túl a részvénycsomagon, vagyis az üzlet nem a tőzsdén valósult meg, hanem megbízott forgalmazókon keresztül kerültek a papírok intézményi befektetőkhöz.

Piaci értesülések szerint az ajánlati ársáv a részvény csütörtöki záróárához képest legfeljebb 5,5 százalékos diszkontot tartalmazott, azt azonban nem tudni, hogy mennyi volt a tényleges eladási ár – mondta az elemző.

A Mol részvényeinek ára több mint 4 százalékkal esett pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, a papírok kora délután 17 780 forintot értek, és forgalmuk az átlagosnál jóval magasabb volt, meghaladta a 8 milliárd forintot.

Vágó Attila megjegyezte, hogy az 5,5 százalékos diszkontot figyelembe véve lenne még tere a árfolyamesésnek, ám úgy tűnik, hogy 17 800 forint körüli szinten stabilizálódott az ár. A Mol papírjainak erős forgalmát a piacra került megnövekedett kínálattal magyarázta. Az elemző szerint a Dana négy évvel ezelőtt részvényenként 60-65 dollárért vehette a Mol-papírokat, amelyek most 82 dollár körül forognak, azaz dollárban éves 6 százalékos hozamot ért el.

Elmondta azt is, hogy a Dana 3 hónapos eladási moratóriumot vállalt a tulajdonában maradt Mol-részvényekre. A Mol legutolsó tőzsdei jelentése szerint a Dana Gas 3 százalékos részesedéssel rendelkezett az olajipari cégben a tavalyi harmadik negyedév végén. A Dana Gas anyavállalata, a Crescent Petroleum ugyancsak 3 százaléknyi részvény tulajdonosa.

A most eladott 1,675 millió darab részvény a Mol alaptőkéjének 1,6 százaléka. A Mol még 2009. május 15-én írt alá megállapodást arról, hogy a Dana Gas és a Crescent Petroleum cégektől saját részvényeiért cserébe 10 százalékos részesedést vásárol a Pearl Petroleum Company Limitedben, amely gázmezők tulajdonosa Irak kurdisztáni régiójában. A Pearlben az osztrák OMV is vásárolt 10 százaléknyi részesedést 2009-ben.