Akár 350 milliárdba is kerülhet az E.On

2013.02.08. 17:10 Módosítva: 2013.02.08. 17:30

Péntek délután eldőlt, miért kell 42 nap után lóhalálában módosítani az idei költségvetést: az állam kezességet vállal az E.On-vásárlás vételárának egy részére. Az ár, mint a törvényjavaslat megerősíti, legfeljebb 875 millió euró lehet, ami forintban nagyjából 260 milliárdnak felel meg, és bőven több, mint az eddigi vagyonbecslésekben szereplő összegek – azok a 40-300 millió eurós tartományban voltak; vagyis az állam kétszer annyit is fizethet a cégekért, mint azok értéke. Ráadásul ehhez még jön egy 90 milliárdos tétel a készletekért, így a teljes ár forintban akár 350 milliárd is lehet.

A parlament honlapjára kitett törvényjavaslat szerint „az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és E.ON Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. részesedéseinek megvásárlásáért fizetendő legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő, az adásvételi szerződésben meghatározott árfolyamon számított forint összegű, valamint a megvásárolandó társaságok tevékenységéhez kapcsolódó készletek megvásárlásáért fizetendő legfeljebb 90 milliárd forint összegű fizetési kötelezettségei teljesítéséért”.

A törvényjavaslat szerint az állam készfizető kezességvállalása szeptember 30-ig áll fenn, azért az MVM 0,1 százalékos kezességvállalási díjat fizet az adásvételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül – ez nagyjából 350 millió forintnak felel meg a mostani 290-295 forint közötti euróárfolyamon (feltéve, hogy 875 millió euró lesz a vételár). Ha az MVM nem fizetne, az E.On a nemzetgazdasági minisztertől kérheti a pénzt.

A parlamenti napirendjén péntek délután jelent meg, hogy a kormány módosítani akarja a költségvetést már a jövő héten, a parlamenti első ülésezési hetében. Ilyen korábban még sosem történt, és azért volt meglepő a lépés, mert korábban, bár sok kritikát kapott a költségvetési törvény, a kormányszóvivő, a nemzetgazdasági miniszter és még Orbán Viktor miniszterelnök is megvédték a költségvetési törvényt. Giró-Szász András és Matolcsy György stabilnak nevezte, Orbán Viktor azt mondta, hogy megáll a költségvetés a saját lábán. Igaz, Matolcsy már a 2012-es költségvetést is stabilnak ígérte 2011 őszén, aztán végül rekordot jelentő mértékben, kilencszer kellett módosítani.

Érdemben most nem is nyúlnak hozzá, ez eldőlt, bár a költségvetéssel kapcsolatos aggályokat számos tényező táplálja. Egyfelől az, hogy kieshet az e-útdíjból remélt 75 milliárd forint, miután sikertelen volt a közbeszerzés, és a rendszer, amit állami eszközökkel terveznek megvalósítani, aligha indul el július elsején. Másfelől úgy tűnik, hogy határidőre, április 1-jétől nem fognak működni az adóhivatalhoz kötött pénztárgépek – ez újabb 90 milliárdos kiesés a büdzséből. Közben a kiadási oldalon ott van a nyugdíjasoknak tervezett 13. havi juttatás az év végén, ami 280 milliárdos terhet jelentene, és a pedagógusok életpálya-modelljének beindítása, amit legutóbb épp most pénteken ígért meg Hoffmann Rózsa, és ami 50-70 milliárddal terhelné meg a büdzsét.

Csak ez a négy tétel összesen 500 milliárd forintos költségvetési hatású lehet, ezért mondja számos elemzők, hogy tarthatatlan az idei költségvetés. A helyzeten nem javított a januári államháztartási adat sem: a költségvetés, amely tavaly még 100 milliárd forint fölötti plusszal zárta az első hónapot, idén 2,5 milliárdos mínusszal kezdte az évet – márpedig arra, hogy januárban deficit legyen, 2008 óta csak egyszer, 2011-ben volt példa. A bevételek csak januárban több mint százmilliárddal maradtak el a várttól, kiadásból viszont több mint ötvenmilliárddal több volt.