Mehet Amerikába a magyar mangalica

2013.02.08. 15:36

Az Egyesült Államok engedélyezte a magyar tenyésztésű mangalica amerikai importját – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken a Budapesti Mangalica Fesztiválon. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium két hónappal ezelőtt született döntésének eredményeként már 20 tonna magyar mangalicára érkezett rendelés az Egyesült Államokból.

mangalica
Fotó: MTI

Korábban az amerikai fogyasztók csak osztrák vagy német tenyésztésű mangalicához juthattak hozzá, illetve attól a néhány hobbitenyésztőtől vásárolhattak, akik helyben foglalkoznak ezzel a fajtával, mondta Eleni Tsakopoulos. Most már Magyarországról is – nemcsak feldolgozott formában, hanem húsként is – lehet majd az Egyesült Államokba exportálni a hungarikumnak számító sertésfajtát.

A nagykövet kiemelte, hogy azok, akik a külkereskedelemmel foglalkoznak, általában a siker jelének tekintik, ha az amerikai piacon széles körben tudják értékesíteni termékeiket. Ez egy olyan nagy és fontos piac, ahol nemzetközi közönségnek lehet reklámozni a termékeket.

Magyarországon a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete fogja össze a mangalicával foglalkozó vállalkozásokat. A szervezet adatai szerint a hetvenes években már csak harminc-negyven darabos volt az állomány, de az utóbbi tíz év fejlődésének eredményeként 2008-ban már 8600 ellenőrzött kocával folyt az állattenyésztés több mint százötven vállalkozásnál. Az idei a hatodik mangalicafesztivál, ami pénteken kezdődött és vasárnapig tart a budapesti Szabadság téren.