Nem lesz cigi a bevásárolóközpontokban

2013.02.08. 08:22

Nemcsak meghosszabbították a dohánybolt-koncessziós pályázat leadási határidejét, hanem kizárták a tenderből azokat a boltokat, amelyek a bevásárlóközpontokban nyílnának, írja a Napi Gazdaság. Sokan adták be így a pályázatukat.

Nyolc nappal a dohány-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére kiírt koncessziós pályázatok beadási határidejének lejárta előtt újfent módosította a pályázati feltételeket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ennek lényege, hogy a pályázat gyakorlatilag kizárja a hagyományos bevásárló-központi dohánytermék-elárusítást, mert a szabályzat szerint a boltoknak az utcára kell nyílniuk. A módosításokat február 5-én tették közzé a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. weboldalán, a koncessziós pályázatok benyújtására kiírt határidő február 22-ig való meghosszabbítása mellett.

A Nemzeti Dohányboltok Szövetsége álláspontja szerint egyrészt feleslegesen szűkítik tovább a jelentkezők számát, másrészt a kültéri bejárat nagyban veszélyezteti a dohányboltok biztonságát, hiszen azok az üzletközpontok, amelyek ezzel a kiegészítéssel kiesnek az elárusítóhelyek közül, biztonságosabb feltételeket nyújtanak egy dohánybolt számára, mint egy önállóan, egyedül álló üzlet - mondta Benkő Adrienn, a Nemzeti Dohányboltok Szövetségének elnöke.

Amellett hogy a kültéri bejárat csökkenti a dohányboltok, illetve alkalmazottaik biztonságát, drasztikusabban próbál beavatkozni az egyébként is kényszerűen átalakuló vásárlói szokásokba. Az ilyen üzletközpontok, piacok tipikusan a nagyobb volumenű bevásárlások színhelyei, ha pedig ezeken a helyeken nem lesz elérhető semmilyen dohánytermék a fogyasztók számára, azzal a termékekhez való hozzájutás, egyben a jövedékiadó-bevételek kerülnek veszélybe - a feketepiacok térhódításáról nem is beszélve.

A Nemzeti Dohányboltok Szövetségének jogászai aggályosnak tartják a pályázati szabályzat módosításait is. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében meghozott törvényt a parlament alkotta és a Magyar Közlönyben hirdette ki. Ehhez képest a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. oldaláról letölthető anyag, ami a kiírást módosítja és kiegészíti, felettébb kétes legitimációval rendelkezik. Mind a trafiktörvény, mind a koncessziós törvény parlament által megalkotott jogszabály, megváltoztatásukra és értelmezésükre miniszter nem jogosult - fogalmaz a jogi állásfoglalás. A fentieken túl, amennyiben a jogszabályban meghatározott feltételeket módosítanak, úgy azt a Magyar Közlönyben kell megjelentetni, formailag megszabott módon - törvénymódosításként vagy értelmező kormányrendeletként.