Gyorsan nő India gazdasága

2013.02.10. 15:38

India gazdaságának növekedése várhatóan 6-7 százalékosra gyorsul a következő, áprilissal kezdődő költségvetési évben a most folyó költségvetési év 5,5 százalékos üteméről - ezt jósolta a hét végén Palaniappan Csidambaram indiai pénzügyminiszter.

Az indiai statisztikai hivatal a múlt héten 5 százalékos növekedést valószínűsített a mostani költségvetési évre, ám a miniszter úgy vélte, az eredmény ennél jobb lesz.

India - Kínával, Oroszországgal és Brazíliával együtt - azok közé a felzárkózó országok közé tartozik, amelyek nagy piacától a Húszak (G20) általános jótékony hatást, húzóerőt várnak a világgazdaság számára. India a tizedik helyezett a világ importőr országainak sorában, évente több mint 460 milliárd dolláros behozatallal, a világválság második hullámvölgye azonban az indiai gazdaságot is megviselte. Az előző, tavaly márciussal zárult pénzügyi évben India hazai összterméke (GDP) még 6,5 százalékkal bővült.

Jelenleg az indiai fejlődés vegyes képet mutat: a szolgáltatások múlt héten megjelent januári teljesítménymutatója, négyhavi csúcson, a kibocsátás erős és gyorsuló növekedését jelezte, ellenben a feldolgozóipar teljesítménymutatója a bővülés lassulására utalt.