Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A szlovákok 400 milliárddal gazdagodtak tavaly

2013.02.11. 18:05 Módosítva: 2013.02.11. 18:06

Éves szinten 5,6 százalékkal nőtt tavaly a lakossági bankbetétek összege Szlovákiában - derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI pozsonyi irodájához.

Szlovákiában a lakosság bankbetétjeinek összege 2012-ben 1,3 milliárd euróval nőtt, elérve a 25,1 milliárd eurót (ami több, mint 7000 milliárd forint).

A lakosság banki megtakarításainak legnagyobb hányadát - 55 százalékát - lekötött betétek formájában helyezte el, ezek összege 13,9 milliárd eurót tett ki. A lekötött betétek közül az egy évnél rövidebb futamidejűek voltak a leggyakoribbak, összértékük elérte a csaknem 6 milliárd eurót. A hosszabb lekötésű betétek összege éves szinten stagnált, illetve csökkent.
A második legnépszerűbb takarékossági formának a folyószámla bizonyult, ezeken a lakossági megtakarítások összegének 31 százalékát helyezték el. Bár a folyószámlákon lévő lakossági betétek összege 8,6 százalékkal emelkedett éves szinten, a növekedés összegének üteme lassabb volt, mint más megtakarítási formák esetében.

Szlovákiában 2012 végén az egy főre jutó lakossági megtakarítás összege 4643 eurót tett ki. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is gyorsabban nőtt a lakosság hitelállománya, mint a megtakarításaik összege. Jelenleg a lakosság hitelállománya a megtakarítások 71 százalékát teszi ki.

Az elmúlt tíz évben a lakossági bankbetétek összege megduplázódott Szlovákiában. Egy az Erste Csoport megbízásából készült tavaly októberi felmérés szerint Közép- és Kelet-Európa országaiban a lengyel után a szlovákiai átlagpolgár számít a második legtakarékosabbnak, átlagosan havi nettó jövedelmének 12 százalékát teszi félre.