Benzinkút, nem kínai piac

2013.02.11. 11:28

Múlt héten jelent meg az a hír, hogy kínai piac költözhet a főváros XV. kerületébe, a Pólus Center mellett üresen álló telekre. A hvg.hu azt írta, hogy „építési engedély nélkül, ötezer mobil bódéból gigantikus méretű ázsiai piac” létesülhet a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Trigránit telkén, és hogy Demján évi százmillió forintot ígért a XV. kerületnek azért, hogy a polgármester ne álljon útjába a Magyar Ázsiai Kereskedelmi és Szórakoztató Központ kialakításának.

A cégcsoport a lapértesülésre reagálva azt közölte: a Trigranitnak nincs telke Budapesten, a XV. kerületben a Pólus Center mellett, bár elismerték, a telek Demján-érdekeltségű: tulajdonosa a Pólus II. Ütem Ingatlanfejlesztő Kft., amely, bár a TriGranitnak nincs hozzá köze, a Demján csoport része.

A társaság azt is elismerte, hogy tavaly Demján „több levelet váltott László Tamás kerületi polgármesterrel. Ebben a témában utoljára 2012 október 19-én személyesen találkozott a XV. kerület polgármesterével és tárgyaltak a terület hasznosítási lehetőségeiről”. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a csoportnak „nincs saját rövidtávon megvalósuló, nagy ingatlanfejlesztési szándéka a területtel kapcsolatban”.

Ugyanakkor, mint bérbeadót „több potenciális érdeklődő is megkereste és kisebb terület bérbeadások folyamatosan vannak az ingatlanegyüttesen. Ennek keretében a korábbi években is fenyőfa-árusítás, vidámpark, cirkusz üzemelt a területen, mind a kerület engedélyével. Várhatóan ebben az évben Mol-benzinkút nyílik a Szentmihályi út sarkán” – közölték.

A százmilliós felajánlásról azt írták: Demján valóban ígéretet tett arra, hogy „sikeres bérbeadás esetén évente mintegy 100 millió forinttal támogatja cége a kerület fejlesztési terveit. Nevesítve, írásban is megerősítésre került, hogy infrastruktúra fejlesztést, játszótér építést, bicikli utat, új patakhidat, új önálló rendőrőrsöt hoznának és hozhatnának létre már az első éves támogatásból”. De hozzáteszik, hogy ez egy nemzetközi gyakorlat része, „hasonló támogatással épült Nabereznije Chelnyben mecset, Katowicében katolikus templom, Ljubljanában óvoda, Krakkóban pedig egy karitatív ifjúsági segítő szervezet kapott ingyenes területet a felépített bevásárlóközpontban”.

A cégcsoport a levélben azt is elismerte, hogy tavaly során megkeresték őket a Magyar-Ázsia Piacüzemeltető Kft. képviselői fejlesztési terveikkel. De a társaságuk „felhívta a figyelmet arra, hogy csak olyan fejlesztés valósulhat meg az általa tulajdonolt területen, amely nem ütközik jogszabályba és bírja az illetékes engedélyező hatóságok engedélyét. Ismereteink szerint az egyeztetések megkezdődtek a XV. kerületi polgármesteri hivatal és a Magyar-Ázsia Piacüzemeltető Kft. illetékesei között” – zárul a közlemény.