Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Hatvan százalék lóhús volt Tesco-spagettikben

2013.02.11. 22:42 Módosítva: 2013.02.11. 22:44

A brit Tesco hatvan százalék lóhúst talált egyes bolognai spagettijeiben, jelentette be a Guardian szerint a vállalat. A Nagy-Britanniában forgalmazott Everyday Value spagettit már előző héten visszavonták a boltokból, miután kiderült, hogy ugyanaz a cég állította elő, mint a Findus akár száz százalékban lóhúsos lasagnáit.

Tim Smith, a Tesco egyik igazgatója elmondta, hogy a visszavont terméken elvégzett tesztek több esetben azonosították a ló-DNS-t, de még a pozitív minták többségében is csak kevesebb, mint egy százalék volt a lóhús. Három spagettiben viszont a 60 százalékot is meghaladó értékeket mértek. Azt is megállapították ugyanakkor, hogy ezek közül egyik termékben sem volt állatgyógyszer. A lóhús eredetét még vizsgálják az illetékes hatóságok.

A Guardian szerint újabb bejelentések várhatók a héten, mivel a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) az esetlegesen érintett brit vállalatoknak a hét végéig adott időt a szükséges vizsgálatok elvégzésére.

A lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

Előző héten az FSA bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben talált nagy mennyiségű lóhúst, egyes esetekben a termékek száz százalékban abból álltak.