Még a héten jelentkezhetnek át az OTP magánkassza tagjai

2013.02.11. 07:43

Húszmilliárddal gazdagíthatják a költségvetést a hamarosan megszűnő OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfelei, ha nem lépnek át egy másik pénztárba. Akik váltanának, azok még a héten jelezhetik átlépési szándékukat, tehát már csak néhány napjuk maradt új kasszát keresni – írja a Népszabadság. A cikk emlékeztet: a pénztár decemberi küldöttközgyűlésén döntöttek a kassza végelszámolásáról.

Az ezzel kapcsolatos teendőkről a tagok január közepén kaptak levelet, ekkortól számítva az ügyfeleknek harminc napjuk volt arra, hogy átlépjenek egy másik pénztárba, aki nem lép időben vagy nem akar magán-nyugdíjpénztári tag lenni, az visszakerül a tisztán állami rendszerbe.

Tavaly, a küldöttközgyűlést követően 315-en mentek el másik pénztárhoz, s vitték magukkal összesen 1,3 milliárd forint megtakarításuk. Idén január végéig további 1658 tag lépett át, közülük 1297-en még 2012-ben kezdeményezték a távozást, utánuk ötmilliárd forintot már átutalt a magnkassza más pénztáraknak (akik idén kezdeményezték a váltást, azok pénzét a végelszámolás végén utalják át). Mind a hét, még működő pénztárhoz (Aranykor, Axa, Budapest, ING, MKB, Pannónia, Szövetség) mentek az OTP ügyfelei, de a legtöbben az ING-t választották.

Tavaly szeptember végi adatai szerint az OTP Magánnyugdíjpénztár 13 531 tagjának összesen 32 milliárd forint megtakarítását kezelte. Január végéig tehát az ügyfelek mind össze 14 százaléka döntött úgy, hogy átigazol egy másik kasszához, és a tapasztalatok alapján nem is várható, hogy ez az arány számottevően változott volna az utolsó két hétben.

Azok tartanak ki a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, akiknek az átlagnál jellemzően nagyobb megtakarításuk van a pénztárakban: a tavalyi 1612 átlépő aránya a teljes taglétszámhoz képest nem érte el a 12 százalékot, miközben vagyonuk a pénztár által kezelt teljes portfólióhoz mérten megközelítette a 20 százalékot, írja a lap.