Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az IMF a leszakadókat védte a kormánytól

2013.02.12. 07:29 Módosítva: 2013.02.12. 07:30

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem értett egyet a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak és a szociális ellátások csökkentésével, a szervezet egyetlen olyan intézkedést sem kért a hiteltárgyalások folyamán a magyar kormánytól, amely tovább rontaná a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok helyzetét − mondta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviselője azon a múlt heti találkozón, amelyet több hazai érdek-képviseleti szervezet kezdeményezett.

Ivascsenko kiemelte, az IMF a tárgyalások során kifejezetten kérte, hogy a kormány ne hozzon a leszakadást tovább növelő intézkedéseket − tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ).

Épp a szociális megszorítások ellen érveltek

A szervezet szerint az IMF képviselője cáfolta, hogy a szociális ellátásokat érintő kormányzati megszorításokat a Valutaalap kérte volna, nem értettek egyet sem a munkanélküli-ellátás folyósítási idejének csökkentésével, sem a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak lefaragásával.

A 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését is korainak találták - hiszen az nem indította be a fogyasztást, inkább a magasabb keresetűek megtakarítását ösztönözte -, de ellenezték az adójóváírás kivezetését is, ami szintén a legkevesebbet keresőket, a szegényebb családokat sújtja.

Ésszel kellett volna csinálni

Az IMF szakértői célzottabb és differenciáltabb szociális ellátásokra tettek javaslatot a magyar kormánynak, illetve azt, hogy azok biztosan eljussanak a címzettekhez.

A gazdasági növekedésnek és a befektetéseknek nem kedvez az itteni adókörnyezet, az, hogy Magyarországon rendkívül gyakran változnak az adószabályok - tette hozzá Irina Ivascsenko.