Eldőlt: most dollárban adósodik el az állam

2013.02.12. 07:47 Módosítva: 2013.02.12. 07:49

Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír felügyeletnek (SEC) hétfőn – írta a Reuters hírügynökség. Az előzetes tájékoztató nem tartalmaz további részleteket sem az időzítésre, sem a tervezett kibocsátás összegére vonatkozóan.

A piacok számítottak a kötvénykibocsátásra, az elmúlt néhány hétben az Egyesült Államokban és Európában tartott magyar befektetői roadshow után. Január 22-én jelent meg a hír, hogy a hónap utolsó hetében kezdődnek a találozók a magyar állam képviselői és az intézményi befektetők között az Egyesült Államokban, de február elején Münchenben és Londonban tárgyalt potenciális befektetőkkel Magyarország.

A piacon legalább kétmilliárd dollár értékű, öt-tíz éves futamidejű kötvénykibocsátást prognosztizálnak. A várakozások szerint a hozamszint 5,25-5,50 százalék között lehet majd. Ennél valamivel alacsonyabb, 4 százalék körüli hozamokat – tehát olcsóbb államadósság-finanszírozást – kínált volna, ha a magyar kormány megállapodik egy hitelkeretről az IMF-fel.

Az Államadósság Kezelő Központ január közepén adott mandátumot befektetői találkozók megszervezésére a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs négyesének, de akkor még azt közölték: ezeknek nem az a célja, hogy devizakötvényt bocsásson ki az állam.