Dollárkötvényekből fogunk pénzt szerezni

2013.02.12. 13:04

Magyarország egy 5 és egy 10 éves dolláralapú államkötvényt tervez kibocsátani és az előzetes felár az irányadó amerikai államkötvények felett 3,45 százalékpont, illetve 3,55 százalékpont körüli lehet - idézi a Reuters IFR-t a Portfolio.

Közben az Államadósság Kezelő Központ közleményében megerősítette, hogy mandátumot adott négy globális nagybanknak a kibocsátás lebonyolítására. A forint erősödni kezdett a hírre. A hírügynökség tudomása szerint mindkét papír legalább 1 milliárd dollár keretösszegű lesz. A kibocsátást a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs bonyolítja le.

Az 5 éves dolláralapú államkötvény hozam tegnap 0,84 százalékon zárt, míg a 10 éves 1,95 százalékon, így a megadott előzetes felárak alapján a két kötvényt 4,30 százalék körüli, illetve 5,5 százalék körüli éves kamat mellett tudná eladni a magyar állam. Ezek rendre kb. 20, illetve 50 bázisponttal alacsonyabbak, mint amelyet három héttel ezelőtt becsült a Portfolio a kibocsátás kamatlábaként.

Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára ma reggel úgy nyilatkozott, hogy az állam kivár a legjobb pillanatig a kibocsátással, de a döntést az adósságkezelő, illetve a kibocsátást szervező bankok közösen határozzák meg. A fenti hír alapján tehát a döntéshozók úgy ítélték meg, hogy most van itt a legjobb pillanat.

A piaci szereplők már számítottak a devizakötvény-kibocsátás bejelentésére. Egyrészt ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy az IMF-hitel helyett Magyarország a nemzetközi piacokon devizakötvényt fog kibocsátani január végén, vagy február elején. Másrészt pedig a magyar állam múlt hét kedden fejezte be a nemzetközi befektetői road show -t Londonban.

6600 milliárd forintnyit kaphattunk

A Portfolio szerint végül 12 milliárd dollárt meghaladó érdeklődés érkezett az ajánlati könyvbe.

Az 5 éves dollárkötvény esetében a végleges felár 3,4  százalékpont körül alakult, míg a 10 éves dollárkötvény esetében a felár 3,5 százalékpont lett. Vagyis az előzetes felárakhoz képest minimálisan csökkentek a felárak.

Ezek alapján a magyar állam viszonylag nagy mennyiségben értékesített dollárkötvényt, a lap feltételezése szerint 3 milliárd dollár találhatott gazdára.