Hiába költözne ide sok gazdag orosz, kínai

2013.02.12. 07:19

Noha már január elején közzétették a kormány honlapján a letelepedési államkötvényről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetét, és noha annak véleményézésre igen kevés időt, csak két napot hagytak, a rendelet máig nem jelent meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk kérdésére csak annyit közölt: „a kapcsolódó NGM rendelet kihirdetése folyamatban van”; hogy a folyamat mikorra ér véget, azt nem árulták el.

Márpedig hiába fogadta el a letelepedést lehetővé tévő kötvényvásárlásról szóló törvényt még tavaly a parlament, a rendeletben lévő részletszabályok nélkül nem indulhat el az a rendszer, amely lehetővé tenné, hogy nem európai uniós állampolgárok tartózkodási, majd félév elteltével letelepedési engedélyt kapjanak, ha legalább 250 000 eurónyit (290-es árfolyamon 72,5 millió forintnyit) vásárolnak ebből a speciális államkötvényből.

Azonban az sem lenne elég, ha megjelenne és hatályba lépne a miniszteri rendelet, legalábbis ahhoz nem, hogy meginduljon Magyarországra a közepesen nyugatias jólétre, de legalábbis az EU határain belül kerülésre vágyó pénzes keletiek áradata. A kormány eredetileg egyébként a kínai befektetések ide csábítására találta ki ezt a formulát, de egy múlt heti cikk szerint több tucat gazdag orosz is úgy érzi, hogy negyedmillió euró jó ár Magyarországért, bár az ügyvédek tapasztalatai szerint tényleg a kínaiak körében a legnagyobb az érdeklődők aránya.

Az NGM lapunknak elküldött válaszából kiderül: ahhoz, hogy a kérelmek benyújtása megkezdődhessen, a tavaly módosított, az EU-n kívüli országok állampolgárainak beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény alapján további feltételeknek kell teljesülni. A menetrend nem túl bonyolult, de azért egyszerűnek sem mondható.

Ha meghelent a rendelet, az országgyűlés gazdasági bizottságának jóvá kell hagynia legalább egy befektetési alapot, amely vállalkozik a letelepedni kívánó kérelmező számára történő állampapír vásárlásra. Ezután ennek az alapnak szerződést kell kötnie az Államadósság Kezelő Központtal, hogy a letelepedési államkötvényt a befektető megbízásából megvehesse, majd a letelepedési engedélyre pályázó befektetőnek kell egy, a befektetési alapnak adott nyilatkozattal igazolnia, hogy a tartózkodási engedélye kiadásától számított 45 napon belül a vállalkozás az ő befizetéséből lejegyzi a legalább 250 000 eurós kötvényt.

A törvényt a kormány a kínaik idecsábítására találta ki, és az ügyvéd szerint tényleg kínaiból akadt a legtöbb érdeklődő, de tudomása szerint az oroszok állnak a második helyen. Az új típusú államkötvényről Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián fideszes képviselők nyújtottak be törvényjavaslatot tavaly októberben, amit a parlament decemberben pár módosítással el is fogadott.

Egy, a Moscow Times által megszólaltatott budapesti ügyvéd, Varga János azzal ajánlgatja a magyar letelepedést, hogy ezt Európában ennél olcsóbban csak Spanyolországban lehet megúszni, 150 ezer euróból, de ott például ingatlant is kötelező vásárolni. Nálunk ezzel szemben öt év múlva megszabadulhatnak a letelepedési kötvénytől.