Orbán segítségét kérik a szabálytalan uniós pénzosztás miatt

2013.02.12. 14:46

Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult kilencven civil szervezet és önkormányzat annak a botrányos 3 milliárd forintos uniós pályázatnak az ügyében, amiről a múlt héten az Index adott hírt. Mint megírtuk, a Társadalmi megújulás operatív program (Támop) egyik, egészségnevelési célra kiírt pályázatán egyfelől elvárás volt, hogy csak hagyományos postai jelentkezéssel vegyenek részt, másfelől elvárás volt, hogy a pályázat kiírásának napján be is kellett érkezni a jelentkezéseknek. Ez technikailag elképzelhetetlen volt, ennek ellenére a több mint 1800 pályázóból 83 győztes is kihirdettek.

A pályázati támogatásról lemaradó szervezetek egy része most azt kéri a kormányfőtől, hogy vizsgálja felül ennek a Támop-pályázatnak a folyamatát, „mivel a keretből egyetlen szabályosan pályázó önkormányzat vagy civil szervezet sem kapott támogatást” – olvasható a tiltakozó szervezetek közleményében. Bírálták emellett azt is, hogy a döntéssel párhuzamosan a vállalkozásoknak erre a célra biztosított keretösszeget közel háromszorosára emelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az egyik tiltakozó szervezet, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke, Farkas István a közleményben úgy fogalmazott: a tavaly nyári pályázatra a civilek és önkormányzatok által beadott projektek közül 1810 felelt meg az értékelésen, de ezek közül csak 83-at támogatott a bíráló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a többieket forráshiány miatt tartaléklistára helyezte. „A 83 említett pályázat gyorspostán érkezett, amely feladási módot a pályázati kiírás nem engedélyezi” – fogalmazott Farkas, megjegyezve: bár az NFÜ sajtóközleményében beismerte, hogy szabálytalanul járt el, nem vizsgálja felül a döntéseket, arra hivatkozva, hogy „pályázóbarát módon” cselekedett.

A tiltakozó közleményben megjegyzik: érthetetlen és elfogadhatatlan a kistelepülések és civil szervezetek diszkriminációja, miközben az említett pályázati kiírásra a vállalkozások által benyújtott összes, értékelésen megfelelt pályázatot, összesen 616 projektet támogatott az NFÜ.  A levelet aláíró szervezetek kérik a kormányfőt, hogy vizsgálja ki a jogtalanságot, illetve a pályázati keret megemelésével juttassa a szabályosan pályázó civileket és önkormányzatokat forrásokhoz.  • Hírek
  • Hírek