Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Év végén már alig volt üres állás az országban

2013.02.12. 16:53
Tavaly 9 százalékkal kevesebb álláshirdetés jelent meg a Workania internetes oldalon, mint egy évvel korábban, miközben az álláskeresők száma éves szinten 17 százalékkal emelkedett - derül ki a Workania összesítéséből, amelyet kedden tett közzé.

Tavaly a munkaadók a nyár előtt voltak a legaktívabbak: a legtöbb állást, az egész éves ajánlatok 11-11 százalékát májusban, illetve júniusban hirdették meg, a legkevesebbet, az egész évben közzétett állások 6 százalékát pedig az év végi hajrá alatt, decemberben.

Az álláskeresők viszont év elején voltak aktívabbak, így 11,5 százalékuk januárban kívánt elhelyezkedni, 10,5 százalék pedig szeptemberben, illetve októberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába.

A legkisebb mozgás az álláskeresőknél is decemberben volt: csupán 5 százalékuk próbált ekkortájt elhelyezkedni az internetes állásportál összesítése szerint.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 12 százalékukat pedig Győr-Moson-Sopron megyében hirdették meg. A harmadik legtöbb állást kínáló országrész Pest megye volt az éves összes hirdetés 11 százalékával, majd Fejér megye következik 4, illetve Csongrád megye 3 százalékkal.

Komárom-Esztergom megye 2011-hez képest tavaly erősen visszaesett, hiszen ebben a régióban csupán az egész évi álláshirdetés alig 2 százaléka jelent meg. Vas megye is erősen visszaesett, 2,5 százalékról 1,5 százalékra. A legkevesebb álláshirdetést Békés, Nógrád illetve Tolna megyében tették közzé.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük, 26 százalékuk ugyanis a fővárosban próbál elhelyezkedni, 10 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4 százalék pedig Fejér megyében keres munkát. Több, mint 3 százaléka az álláskeresőknek Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Komárom-Esztergom megyében szeretett volna dolgozni.

Az interneten található álláshirdetések 15 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 12 százalék az információs technológiák, 8 százalék a közgazdaság, pénzügyek, könyvelés, 7-7 százalék pedig az adminisztráció, valamint a gépipar területére szólt 2012-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része szintén hasonló területen dolgozna: az értékesítés-kereskedelem az önéletrajzok 12 százalékában, az adminisztráció 11 százalékban, a segédmunka pedig 10 százaléknál szerepel. A gyártás-termelés területén az álláskeresők 8 százaléka dolgozna, majd a szállítmányozás-logisztika, valamint az idegenforgalom és vendéglátóipar következik 7-7 százalékkal.