Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Leminősítette Szlovéniát az S&P

2013.02.13. 12:17 Módosítva: 2013-02-13 12:23:40

Leminősítette Szlovéniát szerdán a Standard & Poor's: az ország elsőrendű A államadós besorolását az A– kategóriába sorolták át.

A nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy növekszik az állam finanszírozási igénye az állami tulajdonban lévő bankok feltőkésítése miatt. A hitelminősítő szerint bizonytalanok a gazdasági kilátások is az országban.

Szlovénia tavaly augusztus óta volt A kategóriás az S&P-nél, de november óta negatív kilátással, ami leminősítést valószínűsített.

A Standard & Poor's utalt arra, hogy a kormány 3-4 milliárd eurót szán az idén arra, hogy megszabadítsa az állami bankokat a rossz hitelektől. Emiatt a GDP-arányos államadósság 59 százalékig mehet fel 2014 elejére.

A döntéssel Szlovénia egyebek mellett Andorrával, Malajziával, Botswanával és Máltával került egy csoportba. De ugyanebben az A– kategóriában van a térség legnagyobb állama, Lengyelország is. A kelet-közép-európai régió legjobb besorolású országa továbbra is Csehország, amely AA– minősítésű (ez a negyedik legjobb kategória), és stabilak a kilátásai. A második Szlovákia, amely A minősítésű (ez a hatodik csoport), szintén stabil kilátásokkal.

Magyarország az S&P-nél tavaly november óta BB besorolású, spekulatív kategóriába tartozó ország; ez eggyel rosszabb például a román minősítésnél, és öt kategóriával van a friss szlovén besorolás alatt.