Buffet megveszi a Heinzet

Portfolio
2013.02.14. 18:14

A mai napon a H.J. Heinz bejelentette, hogy elfogadja Warren Buffett vállalatának, a Berkshire Hathawaynek és a 3G-nek a vételi ajánlatát, az üzlet értéke 28 milliárd dollár. Ez minden idők legnagyobb felvásárlása az élelmiszeriparban. A részvényesek örülhetnek, a mindenkori árfolyamcsúcshoz mérten 19 százalékos prémiummal adhatják el papírjaikat, idézi a portfolio.hu a H.J. Heinz közleményét.

Az üzlet értelmében a társaság papírjaiért 72,5 dollárt adnak a vevők. Warren Buffett 2008-ban a Forbes listáján a világ leggazdagabb embereként szerepelt. A Heinz a világ egyik vezető élelmiszeripari vállalata, ketchupot, szószokat, snackeket, leveseket, készételeket és gyerektápokat értékesít szerte a világon, immár 144 éve.

A Heinz második negyedéves gyorsjelentésében, ami 2012. október 28-án zárult, 2,82 milliárd dolláros bevételről és 291 millió dolláros nyereségről számolt be. Az egy részvényre jutó nyereség 0,9 dollár volt szemben az előző év azonos időszakában realizált 0,73 dollárral. Az egyes termékek szegmensében a ketchup értékesítésből származó bevételek tudtak csak növekedni. A cég igazgatója, William R. Johnson elmondta, hogy 2013-ban 4 százalékos globális növekedésre számítanak az értékesítsek területén. Míg az egy részvényre jutó nyereség esetében 5-8 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A felkínált 72,5 dolláros részvényenkénti vételár 20 százalékos prémiumot jelent a tegnapi záróárhoz képest. 23 százalékkal magasabb árat a 90 napos, 30 százalékkal magasabb árat az éves átlagárhoz képest. A mindenkori maximális részvényárfolyamhoz viszonyítva pedig 19 százalékos felárat jelentett.