Magyarok oldják meg Sri Lanka vízgondjait

2013.02.14. 19:20

Magyarország Kormánya és a Srí Lanka-i Demokratikus Szocialista Köztársaság Kormánya közötti pénzügyi együttműködési keretprogramról szóló megállapodás alapján a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) csütörtökön aláírta két vízmű rekonstrukciós projekt kötött segélyhitel finanszírozásának hitelszerződéseit a Srí Lanka-i Pénzügyminisztériummal. A mintegy 34 millió euró értékű hitelhez a Magyar Állam forrást nem, csak kamat- és biztosítási díjtámogatást nyújt. A több mint száz éves Srí Lanka-i Labugama és Kalatuwawa vízművek felújítása a Fővárosi Vízművek fővállalkozásában, magyar alvállalkozók bevonásával valósul meg, amely révén mintegy kétszázezer ember ivóvízellátásának helyzete javulhat Colombóban.

A 232/2003. (XII.16) Kormányrendelet alapján  a  kötött segélyhitel nyújtására a Kormány döntése alapján Kormányközi Megállapodás keretében kerülhet sor.  A kötött segélyhitel olyan nemzetközi szabályok szerint nyújtott kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejű hitel, amely magyar áruk, szolgáltatások vásárlásához kötötten segíti az arra jogosult országok szociális infrastruktúra-fejlesztési, állami beruházásainak megvalósulását. A kötött segélyhitelekhez nyújtott kamat- és díjtámogatás kerete mindenkor az éves költségvetési törvényben kerül megállapításra.

Az egyedi hiteleket az Eximbank nyújtja és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) biztosítja magyar exportőrök által szállított áruk vagy projektek finanszírozására, minimálisan 50 százalékos magyar tartalom kikötésével, a fogadó ország szuverén kötelezettségvállalása mellett, így hatékonyan hozzájárulnak a magyar exportőrök új külpiacokon való megjelenéséhez és hosszú távú szerepvállalásához.