Napi 80 milliót hoznak az államnak az osztrák turisták

2013.02.14. 22:45

Napi 80 millió forintot fizetnek be az osztrák turisták a magyar államkasszába a Magyar Turizmus (MT) Zrt. online hírlevele szerint. Az MT ausztriai képviseletének osztrák beutazóforgalomról készült éves jelentése szerint Magyarország 2012-ben megőrizte stabil piaci pozícióját az osztrák turisztikai piacon, a beutazó vendégforgalom ismét rekordszintet ért el.

A KSH előzetes adatai alapján az Ausztriából érkezők vendégéjszakáinak száma 799 ezer volt, ami 34 ezerrel (4,5 százalékkal) több, mint a 2011-re vonatkozó előzetes adat. Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált osztrák turisták száma megközelítette a 300 ezret, ami ugyancsak rekorderedmény.

Az OECD-országok közül Ausztriát viselte meg legkevésbé a gazdasági válság, a munkanélküliségi ráta is ott a legalacsonyabb. Az osztrákok utazási kedve élénk, felmérések szerint a felnőtt lakosság több mint 70 százaléka továbbra is potenciális turistának tekinthető.

Az elmúlt évek átlagában az osztrák látogatók 120 milliárd forintot költöttek éves szinten Magyarországon, aminek nagy része turisztikai célú költés volt. A jól fizető osztrák vendégek a forgalmi adón keresztül naponta átlagosan 80 millió forintot fizetnek be a hazai költségvetésbe, írja a hírlevél.