Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Gigaveszteség a szlovén bankoknál

2013.02.15. 13:36

A szlovén bankrendszer rekordnagyságú, 606 millió eurós adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet, szemben a 2011-es 539 millióval – idézi Marko Kranjecet, a szlovén központi bank kormányzóját az STA hírügynökség.

A veszteség növekedését az okozta, hogy a többnyire állami tulajdonban lévő bankoknak a tavalyinál 200 millió euróval több, 1,4 milliárd euró céltartalékot kellett képezniük a kétes kinnlevőségek után. A múlt év végén a rossz hitelek állománya mintegy 7 milliárd euró volt, a szlovén hazai össztermék 20 százaléka.

A veszteség a korábban Kranjec által vártat is jóval meghaladja, a bankelnök egy hónapja még 300-400 millió euróról beszélt. A szlovén bankrendszer már harmadik éve veszteséges.
Kranjec hangsúlyozta, hogy mind a reálgazdaság, mind a bankok túlzottan el vannak adósodva, és a két problémát nem lehet egymástól függetlenül kezelni. A vállalatok szanálásának kell elsőbbséget kapnia, hogy hitelképesek legyenek, a bankok hitelező képességének helyreállítása önmagában nem elég - mondta.