Matolcsy mégsem lesz jegybankelnök?

2013.02.15. 16:59 Módosítva: 2013.02.15. 17:01

Beindultak a találgatások a piacon azok után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban határozottan kijelentette, hogy nincs kormányátalakítási terve. Egyesek szerint ezzel csökkentek Matolcsy György jegybankelnöki esélyei, pedig a piacon a nemzetgazdasági minisztert tartják a legvalószínűbbnek. A Commerzbank frankfurti devizastratégája úgy véli, hogy Matolcsy kinevezése horror lenne a forint szempontjából. Ezek alapján egy dolog tűnik csak biztosnak: még két hétig fent maradhat a jegybankelnök-váltással kapcsolatos bizonytalanság - írja a portfolio.hu.

Csak végső esetben szól bele?

Szokásos, két hetente esedékes péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök beszélt többek között a sikeres dollárkötvény aukcióról, az IMF-fel való viszony átértelmezéséről, a tegnapi - elemzők szerint elkeserítő - GDP-adatról. A műsorvezető a kormányátalakítást is szóba hozta

"Beszélgetésünk végén vegyük a kormányátalakítást, a héten ugyanis nagyon fontos hírek jöttek ezzel kapcsolatban. Ha az ember megnézi ezeket a híreket, akkor az Emberi Erőforrások Minisztériumában vannak mozgások" - fogalmazott Kiss Gábor István.

Orbán Viktor viszont közbe is vágott a félreértések elkerülése végett. "Ezt jó, hogy mondja, mert nem tudok kormányátalakításról. Kormányátalakításnak azt nevezzük, amikor miniszterek csereberéje zajlik és ilyen tervem nincs. Csak tegyük világossá, nehogy a hallgatók azt higgyék, hogy ilyen terveket forgatunk a fejünkben" - fejtette ki általánosságban. "Az államtitkárokat alapvetően mégiscsak a miniszterek cserélik, vagy fogadják fel. Kell hozzá a miniszterelnök jóváhagyása, de alapvetően a miniszterek rendkívül nagy önállósággal rendelkeznek. És én az államtitkárok kinevezésébe nem, vagy csak a végső esetben szólok bele" - tájékoztatott.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) élő adásban interjút ad Kiss Gábor Istvánnak a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, a Magyar Rádió stúdiójában 2013. február 15-én.

Ezt követően indultak meg a piacon a találgatások arról, hogy milyen következménnyel jár, ha Orbán Viktor valóban nem tervez kormányátalakítást a közeljövőben, pedig két héten belül lejár Simor András mandátuma és március 3-ig meg kell nevezze jelöltjét. A piacon az egyik legesélyesebb személyként Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert tartják számon. Viszont ha nem lesz kormányátalakítás, akkor az arra utalhat, hogy mégsem Matolcsy lesz az új jegybankelnök.

Találgatnak megint

A nemzetközi hírügynökségek (ReutersBloomberg) szintén beszámoltak erről a ma reggeli fejleményről, a piacon ezért ismét felerősödtek a találgatások.

A Bloomberg tudósítása felidézi a Nomura és a Standard Bank londoni elemzőinek minapi véleményét arról, hogy Matolcsy az esélyes az MNB élére. Arra is emlékeztet, hogy Orbán Viktor az utolsó pillanatban fogja megnevezni jelöltjét. "A kormányfő kijelentése arra utal, hogy akadály gördülhet Matolcsy jegybankelnöksége elé, és amennyiben ez igaz, akkor ez felboríthatja a piaci konszenzust" - fejtette ki Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki szerint a kormányfő szavai teret adnak az értelmezéseknek.

A hírügynökség felidézi Varga Mihály jelenlegi IMF-ügyi miniszter tegnapi szavait, miszerint megszűnhet a pozíciója, de közben kizárta annak a lehetőségét, hogy jegybankelnök legyen. Carolin Hecht, a Commerzbank AG frankfurti devizapiaci stratégája ennek kapcsán azt írta reggeli kommentárjában, hogy Varga kijelentései növelték "a forinthorrorral fenyegető" Matolcsy György esélyeit.

A Reuters cikke szerint Orbán Viktor mondatai szintén azt jelenthetik, hogy nem Matolcsy György lesz a következő MNB-elnök és a kormányfőnek más kiszemeltje van a posztra.