Meglepte Matolcsyékat a mélyrepülés

2013.02.18. 07:24

A számunkra is váratlan utolsó negyedéves gazdasági adatok alapvetően olyan külső körülményeknek tudhatók be, amelyek az országhatáron kívül estek, idézi Pleschinger Gyula NGM-államtitkár rádióinterjúját a Magyar Nemzet. A lap megjegyzi: az idei prognózison ez nem változtat, a kormány nem tervezi sem a költségvetés, sem az előrejelzés módosítását, 2013-ra továbbra is 0,9 százalékos növekedést vár, 2014-re pedig ennél is magasabbat.

A növekedés beindítása elsőbbséget élvez, ezért újra leülünk a bankokkal tárgyalni, és hitelezésük bővítéséért komoly kedvezményeket ajánlunk majd nekik – mondta az államtitkár. „A bankrendszerrel olyan egyezségre törekszünk, hogy a pénzintézetek ösztönözve legyenek a hitelezési aktivitásuk növelésére”.

A bankok növekvő szerepvállalásuk esetén az őket sújtó különadóból adó-visszatérítést kapnának vagy adóleírást hajthatnának végre. Tavasz végéig létrejöhet a megállapodás, „egy jóval agresszívebb kedvezményrendszert kívánunk nekik ajánlani”.

Pleschinger Gyula a túlzottdeficit-eljárásról szólva leszögezte: amennyiben nyáron kikerül alóla az ország, akkor sem lazíthatja fel a költségvetését.

A dollárkötvény-kibocsátásról azt mondta, hogy versenyképes hozamokat sikerült kialkudni, mivel jelenleg a valutaalap egy új kölcsönt 4 éves futamidőre nagyjából 4,1-4,2 százalékos kamattal bocsátana Magyarország rendelkezésére, ezzel szemben a dollárkötvényekkel – a befolyó bevételt euróra átváltva – 4 százalék alatti 5 éves és 5 százalék alatti 10 éves finanszírozáshoz jutott az ország. Az átváltás azt jelenti – magyarázta –, hogy a befolyt 3,25 milliárd dollárt a kormány átcserélte a szervező bankokkal euróra, a futamidő végén pedig visszaváltja majd.