Sára, Márió
2 °C
6 °C

Végeláthatatlan sztrájk lesz a Dunaferrnél

2013.02.18. 13:08 Módosítva: 2013-02-18 13:13:00

A kollektív szerződés megkötésére jogosult két szakszervezet közül a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség szövetségi tanácsa hétfői ülésén elutasította az ISD Dunaferr Zrt. múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát és szerdától határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetett. Arról is döntöttek, hogy a sztrájkkal egy időben „a nyomásgyakorlás egyéb eszközeinek igénybe vételére is sor kerülhet”.

Nem tetszett az ajánlat

A szövetségi tanács közleménye szerint megtárgyalták a munkáltató pénteken átadott bérfejlesztési ajánlatát, és elutasították azt. A tanács megerősítette, hogy február 20-án 13 órától a Dunaferr Társaságcsoport területére hirdetett határozatlan idejű általános sztrájkot megtartják.

A tárgyaláson részt vett a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselője is, aki elmondta, hogy szervezetük a keddi választmányi ülésen alakítja ki álláspontját az ajánlatról.

A két szakszervezet az ifjúsági szervezet véleményének ismeretében kedden átadja a választ a munkáltatónak.

Kisebb bér, átgondolt pluszok

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban 5,2 százalékos béremelést követelt. A vállalatvezetés közleménye szerint egy középtávú együttműködés lehetőségét vázolták fel a szakszervezeteknek.

A szakszervezet a honlapjára kitette a cégvezetés javaslatának egyes számú mellékletét, amely szerint a jövőbeni tárgyalások főbb pontja lehet a 13. és 14. havi bér kérdése, a modernizációs és felújítási projektek, a kollektív szerződés korrekciója az új Munka törvénykönyve változásainak átvezetésével, az inflációt figyelembevevő béremelés, a törzsgárda kötvény, valamint az érdekképviseletekkel történő együttműködés formáinak megtárgyalása.

A cégvezetés szerint a gazdasági válság az elmúlt öt évben súlyosan veszteséges gazdálkodásra vezetett a vállalatnál. Ettől függetlenül a menedzsment a tavaly kifizetett 3,1 százalékos alapbérfejlesztést követően az idei évre 2,1 százalékos alapbérfejlesztést javasolt. A bérfejlesztés mértéke mindkét évben a béren kívüli juttatásokra, valamint a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételekre is vonatkozik.

Fizetés helyett felújítanának

A menedzsment az idei 13. és 14. havi szabadságos és karácsonyi bér kifizetése helyett a felszabaduló 3,8 milliárd forintból az I. számú kohó felújítását tervezi. A javaslat szerint a két juttatást 2014-ben és 2015-ben fizetné vissza a társaság a munkavállalóknak. A szakszervezet a honlapján arról ír, hogy tudni szeretnék, mikor kezdődik meg a kohó átépítése, és már 29 napja nem kaptak erre választ.

A szakszervezetek szerint a munkáltató az általa korábban javasolt 2,1 százalékos alapbérfejlesztést is a törzsgárda kötvény járadékának megszüntetéséből kívánja fedezni. A szövetségi tanács az idei szabadságos és karácsonyi bér átütemezését szintén elutasította.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség február 6-án jelentette be, február 20-tól általános sztrájkot hirdetett, mert tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a munkáltató 2013. évi bér- és szociális javaslatát, valamint reménytelennek tartja, hogy február 15-ig aláírják a bérmegállapodást.