Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Bajban a magyar bányászok

2013.02.19. 12:08

Fizetési nehézségek miatt bizonytalanná vált azoknak a magyar bányászoknak a sorsa, akik 2001 óta egy spanyolországi szénbányában dolgoznak.

Százhúsz magyar bányász várja, hogy sorsa megnyugtatóan rendeződjön a spanyol Leon tartomány szénbányájában, La Roblán. Másfél hónapja nem kaptak fizetést, ráadásul a munkát szervező pécsi 2M Mecsek Marketing Kft. (2M) a kilátástalan helyzetre való tekintettel felmondta a szerződését a bányavállalattal.

Kezdetben néhány tucat dolgozó váltotta egymást egy-két hónapos fordában, de a létszám pár év alatt elérte és állandó jelleggel meghaladta a százat. A 2M főként olyan bányászokat szervezett Spanyolországban, akik a kilencvenes években még a mecseki bányákban dolgoztak, ezért a megrendelők elégedettek voltak munkájukkal, a dolgozók pedig átlagban 1400 eurós keresettel dolgoztak.

Mint azt Várbíró Zsolt, a pécsi közvetítő cég ügyvezetője az MTI-nek elmondta, cégük tavaly ősszel kapott utoljára kifizetést a bányavállalattól, ezért a dolgozók decemberi bérét is csak részben, a járandóság hatvan százalékának erejéig tudták kifizetni. A kifizetések elmaradása miatt már szerződést bontottak a bányavállalattal, és most az elmaradt járandóságokról tárgyalnak a céggel. Arról próbálnak megállapodni a spanyol társasággal, hogy vegye állományba az általunk kiközvetített bányászokat, egyúttal vállalja, hogy a 2m-nek el nem utalt összegből törlessze a munkavállalók elmaradt bérét is. Jó esély van rá, hogy a napokban, illetve jövő héten mintegy húsz fő tovább foglalkoztatása már meg is valósulhat, később pedig remények szerint a többi bányász sorsa is rendeződik – tette hozzá Várbíró Zsolt.

Az Új Dunántúli Napló kedden arról számolt be, hogy a Spanyolországban dolgozó 120 fős csapat nagy része az elmaradt bérek miatt a hazatérésen gondolkodik, ha rövid időn belül nem rendeződik sorsa. Akik most januárban vették volna fel a munkát, kaptak annyi pénzt, amennyiből meg tudták venni a hazafelé szóló repülőjegyet, és gyorsan lezárult a spanyolországi kalandjuk. A másik véglet viszont a magyar bányászok egyharmada, akik családjukkal együtt már hosszú évek óta kint élnek. Magyar kolóniát alkotva házat, lakást vásároltak kint, gyerekeiket ott járatják iskolába.  A lap szerint az utóbbiak számára nem csak a hazatelepülés nem egyszerű, hanem a kinti hivatalos ügyeik elintézése sem.

Várbíró Zsolt biztos abban, hogy a ledolgozott műszakokért járó pénzt megkapják, hogy mikor, az viszont bizonytalan. A lap beszámolója szerint mindenesetre a 2M Kft. az összes dokumentációt előkészítette az elszámolásokhoz, a munkanélküli ellátás igényléséhez. Utóbbi azért nem mellékes, mert hat évnél hosszabb munkaviszony után a bányászok zömét két évig megilleti a kinti munkanélküli járadék.