Barcza az FT-ben magyarázza a gazdaságpolitikát

2013.02.19. 11:42

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját éltető, magyarázó írást jelentetett meg Barcza György, a Századvég elemzője a Financial Times blogjában kedden. A K&H egykori makroelemzője szerint a magyar kormány gazdaságpolitikája rendkívül sok kritikát kapott, de érdemi alternatívát senki nem tudott felmutatni.

A közgazdász szerint az Orbán-kormány adósságalapú gazdaság helyett munkaalapú gazdaságot szeretne építeni, erre irányul a kabinet legtöbb intézkedése. Ezért vezették be az egykulcsos személyi jövedelemadót és szigorították a nyugdíjazás szabályait, ezért hozták létre a munkaalapú szociális segélyezést, és döntöttek úgy, hogy költséghatékonnyá teszi az oktatást.

2009-ben a foglalkoztatási ráta 55 százalék volt, az aktivitási ráta pedig 62 százalék, előbbi tavalyra már 58 százalékra, utóbbi 65 százalékra nőtt. Mindezt a kormány úgy hajtotta végre Barcza szerint, hogy közben konszolidálta a költségvetést, és csökkentette az államadósságot.

Az elemző visszautasította azokat a kritikákat, amely szerint az adósságot csak a magánnyugdíjpénztárak államosításával sikerült leszorítani, és reagált a különadókat érő bírálatokra is. Jobb lett volna, ha inkább elengedik költségvetés hiányát? A politikai stabilitást veszélyeztető megszorításra lett volna szükség, amely olyan helyzetet teremt, mint Görögországban? - teszi fel az NGM-kommunikációjából is jól ismert kérdéseket a szakember.

Barcza szerint Orbánék a stabilitás megteremtésének költségeit azokra terhelték, akik nagy profitot értek el a válság előtt, "ez a fair megoldás". Úgy véli, a sikeres államkötvény-kibocsátás azt mutatja, hogy a piacok bizalma is visszatért, elismerik Magyarország eredményeit.