Online pornóból csökken az államadósság

2013.02.19. 07:08
Csak szóban küzdenek a kormánytagok az adósság ellen, és azért, hogy csökkenjen a külföldi kézben lévő magyar állampapírok aránya. A vagyonnyilatkozatokból kiderül: csak minden huszonötödik képviselő tartja pénze legalább egy részét állampapírban, összesen is csak negyedannyit, mint amennyit a párnacihában őriznek. Az adósság elleni alapba beérkezett 264 millió forintból is csak néhány millió érkezett politikusoktól, miközben a pornóiparban milliárdossá lett Gattyán György az egyik legnagyobb adakozó, míg a volt Fradi-kapus, Kiss-Rigó László vezette szegedi egyházmegye már 60 milliót adakozott.

Nem járnak elől túl jó példával a képviselők és a kormányzati politikusok az államadósság elleni, és az államadósság mind nagyobb hányadának magyar kézbe kerüléséért folytatott harcban. Csak minden huszonötödik képviselő vásárolt állampapírt, és csak néhány kormánytag adakozik az adósságcsökkentő alapba.

249 340 forint – egy átlagos parlamenti képviselő ennyi, a múlt év vég 22 373 milliárd forintnyi magyar államadósság 0,0000011 százalékának megfelelő állampapírral rendelkezett a január végén közzétett vagyonnyilatkozatok szerint. Természetesen nem minden képviselőnek volt valamilyen állampapírban is megtakarítása, vagyis aki vett állampapírt, az nem negyedmilliónyit vett.

1000 milliárd fölött

De nagyon kevesen vettek. Úgy tűnik, hiába bocsátanak ki 2011 óta újabb és újabb, kifejezetten lakossági értékesítésre szánt állampapírokat – ilyen a Prémium Magyar Államkötvény, a kincstárjegyek és kincstári takarékjegyek több sorozata, valamint egy eurós államkötvény is –, és hiába, hogy az államkincstár bő egy éve kampánnyal is győzködi a magyarokat: hitelezzenek az államnak, így növelve az államadósságon belül a hazai részesedés arányát.

A lakossági érdeklődéssel nincs is baj, tavaly 512 milliárddal 1000 milliárd fölé nőtt az ilyen papírok állománya, a képviselők azonban egyelőre nem engedtek az édes csábításnak (ezek a papírok ugyanis sok esetben reálhozamot nyújtanak, így nagyon jó befektetésnek számítanak, pláne az imádott készpénzzel szemben).

Összesen tizenöt politikus vagyonnyilatkozatában szerepelt az „állampapír” kifejezés, vagy konkrétan valamilyen állampapírfajta. Ha hozzájuk számoljuk a fideszes Németh Zoltánt is, aki megtakarításának egy nagyjából tíz és félmilliós szeletét állampapírba fektető befektetési alapban tartja, akkor is csak a képviselők négy százalékáról van szó.

Az életüket jobban féltik

Hogy ez milyen kevés, jelzi az, hogy valamilyen életbiztosítási konstrukciója majdnem minden második képviselőnek van – Kövér László házelnöknek még hozománybiztosítása is –, és még inkább az, hogy bár főként kormányoldalon igencsak lenézik az érdemi munka nélküli nyerészkedést jelentő tőzsdei spekulációkat, így is majdnem kétszer többen, nagyjából harmincan tőzsdéznek.

Igaz, nem biztos, hogy a lista teljesen pontos, hiszen például a fideszes Hadházy Sándor elintézett annyival egy nagyjából két és félmilliós tételt, hogy „forint értékpapír befektetések”, míg a KDNP-s Hargitai János 36 millióról csak annyit írt, hogy „értékpapír és más befektetés”. A lehetséges pontatlanságot is felvállalva mi csak azokat vettük figyelembe, akik biztosan állampapírt választottak.

Akik ezt tették, azok komoly tételekben vásároltak az esetek nagy részében. Mint a táblázatunkból látható, a tizenhat képviselőnek összesen 96 millió – egészen pontosan 96 245 396 – forintnyi ilyen megtakarítása van, azaz nagyjából negyedannyi, mint amennyit készpénzben tárolnak. Igaz, fejenként így is körülbelül hatmillió forinttal hitelezik a magyar államot; ez már több például az egy főre jutó készpénzvagyonnál (mármint azokénál, akik készpénzben takarékoskodnak).

 Képviselő neve  Állampapír típusa*  Megtakarítás
Becsó Zsolt (Fidesz) Kincstárjegy 10,4 millió forint
Fónagy János (Fidesz) OTP kamatozó kincstárjegy 3 millió forint
Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) MÁK 2014/D 3,77 millió forint
Manninger Jenő (Fidesz) Állampapír 1 millió forint
Németh Zoltán (Fidesz) Állampapíralap 10,5 millió forint
Polics József (Fidesz) Államkötvény 7,645 millió forint
Salamon László (KDNP) Kamatozó kincstárjegy** 1,31 millió forint
Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) Kincstárjegy 3,4 millió forint
Seszták Oszkár (KDNP) Kamatozó kincstárjegy 7,39 millió forint
Stágel Bence (KDNP) Kamatozó kincstárjegy 13 millió forint
Szűcs Lajos (Fidesz) Kamatozó kincstárjegy 5 millió forint
V. Németh Zsolt (Fidesz) Kincstárjegy 4,6 millió forint
Vantara Gyula (Fidesz) Prémium Magyar Államkötvény 5 millió forint
Varga Mihály (Fidesz) Államkötvény 1,45 millió forint
Vas Imre (Fidesz) Magyar államkötvény 11,159 millió forint
Wintermantel Zsolt (Fidesz) Kamatozó kincstárjegy 7,75 millió forint

* A vagyonnyilatkozatban szereplő megnevezés. ** Öt különböző sorozat.

Mint látható, állampapírral csak kormánypárti képviselők rendelkeznek, közöttük felülreprezentáltak a KDNP-s politikusok (5 a 37-ből, míg a Fidesznél 11 a 226-ból). Feltűnő az is, hogy a képviselő kormánytagok közül csak egynek, az IMF-ügyi miniszterként most épp állás után néző Varga Mihálynak van állampapírja, illetve Fónagy János és V. Németh Zsolt személyében két államtitkár is van az államnak hitelezők között). És még kisebb a politikusok elszántsága, ha nem megtakarításról, hanem adakozásról, az államadósság saját zsebből történő lefaragásáról van szó.

Selmeczi is beadta

A kabinet 2011 áprilisában hozta létre az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot, ahová magánszemélyek és vállalkozók fizethetnek be pénzt, ami aztán a a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapon keresztül adósságtörlesztésre megy.

A befizetések az alap honlapján követhetők, de mi a befizetőkre is kíváncsiak voltunk, ezért kérdéseket küldtünk az alapot irányító elnöknek, a keszthelyi vállalkozónak, Horváth Tihamérnak.

Kiderült, hogy eddig csupán három parlamenti politikus költött a nemes célra: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter minden hónapban fizetésének egy bizonyos százalékát fizeti be a számlára (amit eddig is tudtunk), rajta kívül azonban csak Surján László és Selmeczi Gabriella viseli szívén az adósságmutató-állását. Surján 4 300 000, Selmeczi 2 000 000 forintot tett be a közösbe.

Schmitt Pál és Gattyán együtt küzd

A befizetők között van Schmitt Pál volt köztársasági elnök is, aki 980 000 forinttal faragott le a több mint 22 ezer milliárdos számlából. Az eddigi legnagyobb befizetést a 2010-ben a Fidesz-KDNP kampányrendezvényén is részt vett Kiss Rigó László megyéspüspök – egykori ferencvárosi futballkapus, a gyulai fociakadémia megalapítója – vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye teljesítette. Az egyházmegyétől már kétszer 30 millió forint érkezett a számlára, vagyis a befizetett pénz majdnem negyedét ők adták.

A legtöbbet befizető magyar vállalkozó Szomor Dezső apalypusztai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozó, holtversenyben a második helyen pedig a pornóiparban milliárdossá, és az egyik leggazdagabb magyarrá lett Gattyán György Docler-tulajdonos áll 10 millió forinttal, majd néhány inkognitóban adakozó magánszemély következik egyenként 5 000 000 forintos befizetésekkel.

Az alapba tavaly év végéig összesen 264 205 727 forintot fizettek be – ez a múlt év végi adósságnak 0,00118 százaléka –, ami 1998 darab befizetésből jött össze. Idén eddig 22 befizetés volt, ami 5,8 millió forinttal növelte az alap vagyonát. Horváth titkársága külön kiemelte, hogy szocialista politikusok befizetéséről nem tudnak.