Selmeczi további nyugdíjemelésről beszélt

2013.02.19. 09:10
Az OECD javaslata növelné a magyar családok és nyugdíjasok terheit, a kormánypárt következetesen elutasít minden olyan javaslatot, ami a nyugdíjak megadóztatását jelentené - mondta el Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője tegnap Az Este című műsorban. Selmeczi hozzátette, hogy a kormánypárt az ígéreteihez ragaszkodik, az elmúlt évekhez hasonlóan most is megvédik a nyugdíjak reálértékét. Sőt a szóvivő beszélt arról is, hogy a frakció elkötelezett az infláció feletti nyugdíjemelés mellett, ha a gazdaság jól teljesít és lesz mozgástér.

Az OECD által múlt héten közzétett jelentés szinte teljes egészében átalakítaná a magyar adórendszert és a szociális rendszert, a javasolt lépések hatására az alacsony keresetű dolgozók jobban járnának az adójóváírás visszaállítása miatt, viszont a nyugdíjasok rosszabbul, mert ők bekerülnének az szja-rendszerbe, írja a Portfolio.

Elutasítják az OECD ajánlásait is

Az Este című műsorban tegnap a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella beszélt erről, és mint elmondta a kormánypárt elutasítja az OECD jelentésében foglaltakat, hogy megadóztassák a nyugdíjasokat. Véleménye szerint a jelentés olyan külföldi nyomásgyakorlás, amely növelné a magyar családok és a nyugdíjasok terheit.

Selmeczi szerint a kormány teljesítette a választási ígéretét, megvédték a nyugdíjak vásárlóértékét, minden alakalommal az inflációnak megfelelően emelték a nyugdíjak összegét. Ráadásul a nők esetében megnyitották a lehetőségét a 40 éves szolgálati idővel való nyugdíjazásnak, amivel eddig csaknem 100 ezren éltek.

Emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nem áll a magyar családok és a nyugdíjasok oldalán, előbbinek a kormányzása idején az induló nyugdíjak 8 százalékkal csökkentek, míg Bajnai Gordon idején kivezették a 13. havi nyugdíjat.

Ha lesz pénz, a nyugdíjasoknak adják majd

A szóvivő arról is beszélt, hogy 2010-ben 370 milliárd forintos hiánnyal vették át a nyugdíjkasszát, ma pedig már a nyugdíjkassza egyensúlyban van, a saját lábára állt. Januártól ráadásul emelt összegű juttatást kapnak a nyugdíjasok, ami átlagosan 5 ezer forintos emelést jelent havonta. Emlékeztetett arra is Selmeczi Gabriella, hogy ha jól teljesít a gazdaság és lesz mozgástér, akkor a frakció elkötelezett abban, hogy gondoljanak a nyugdíjasokra és az infláció felett is emeljék a nyugdíjakat.

Már most is látszik, hogy nagy valószínűséggel 2013-ban az infláció felett emelkedhetnek a nyugdíjak, hiszen a kormány magasabb áremelkedéssel számolt, mint a piaci konszenzus, amikor a januári nyugdíjemelésről döntött. Azonban az utóbbi hetekben a médiában többször is megjelent, hogy esetleg év végén a kormány extra juttatást adna a nyugdíjasoknak, 13. havi nyugdíj vagy egyéb juttatás címén. A mostani kijelentés, miszerint a frakció infláció feletti nyugdíjemelésben érdekelt, a Portfolio szerint akár ennek az extra juttatásnak ágyazhat meg.

Mindez azért sem lenne meglepő, mert egy felmérés szerint a többség számít a plusz juttatásra . Egy friss felmérés szerint az ország 13 százaléka még akkor is támogatná a plusznyugdíjat, ha csődveszélybe kerülne az ország miatta.