Béla
12 °C
27 °C

Tovább államosítanak Bolíviában

2013.02.19. 07:58

Evo Morales bolíviai elnök rendeletére államosították azt a spanyol tulajdonú céget, amely az ország három repülőterét üzemelteti. Az elnök egyben utasította a hadsereget, hogy vegye át a légikikötők irányítását.

Az államosított SABSA vegyes vállalat La Paz, Santa Cruz és Cochabamba repülőterét üzemeltette. A cég a barcelonai székhelyű Abertis Infrastructuras SA és a spanyol állami tulajdonban lévő AENA repülőtéri csoport közös vállalkozása volt.

Az államosítással megszűnt a SABSA 1996-ban kötött és 2015-ben lejáró megállapodása a három repülőtér üzemeltetésére. A bolíviai elnök utasítására januárban államosították az ugyancsak spanyol Iberdrola energetikai cég leányvállalatát.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfőn felszólította a latin-amerikai kormányokat a spanyol befektetések tiszteletben tartására a térségben, a spanyol külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy az államosítások miatt megromolhatnak a diplomáciai kapcsolatok.  
A Hugo Chavez venezuelai elnök szoros szövetségesének számító Evo Morales 2006-os hatalomra kerülése után szinte azonnal állami ellenőrzés alá vonta az energiaipart, amely Bolívia legnagyobb devizatermelő ágazata. Később államosította az ország egyetlen távközlési cégét és számos bányaipari vállalatot.