Csalókra figyelmeztet az OTP

2013.02.20. 14:56

"A számítógépes hackerek Európában és most már hazánkban is egy új módszerrel próbálják meg a banki ügyfelek számláit jogtalanul megterhelni" - figyelmezet az OTP Direkt honlapján a bank.

A bűnözők a nem megfelelő védelemmel rendelkező ügyfelek számítógépe, okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átveszik a teljes irányítást. Miután az ügyfél bejelentkezik az internetbankba, egy adategyeztetésre felhívó és az ügyfél türelmét kérő üzenetet jelenítenek meg, miközben a háttérben jogosulatlan pénzátutalásokat kezdeményeznek.

"Felhívjuk figyelmét, hogy az OTP Bank adategyeztetést kérő üzenetet nem jelenít meg honlapján vagy internetbanki rendszerében, az ilyen kérés mindig megtévesztő, valamilyen visszaélésre utaló próbálkozás" - hívták fel ügyfeleik figyelmét.

otp

Azt tanácsolják, hogy mindenki használon jogtiszta és biztonsági szempontból folyamatosan frissített operációs rendszert, naprakész vírusirtót és tűzfalat, a netbankolók pedig ellenőrizzék a mobil aláírás céljából küldött SMS tartalmát, hogy az megfelel-e a kezdeményezett tranzakciónak.

Az OTP arra kéri az ügyfeleit, hogy ha az internetbank használata során a szokásostól eltérő működést tapasztal, például adategyeztetésre történő felhívás jelenik meg, amely alatt a szolgáltatást nem tudja használni, vagy a megszokottól eltérő képernyőelem, beviteli mező jelenik meg, netán indokolatlan SMS hitelesítésre kérik fel, azonnal vegye fel a kapcsolatot bankkal, a háttérben ugyanis a csalók is állhatnak.