Kevesebb pénz megy a kínaiakhoz

2013.02.20. 11:19

Továbbra is csökken a beáramló külföldi működő tőke értéke Kínában, a közvetlen tőkebefektetések 7,3 százalékkal estek vissza januárban a tavalyi év azonos időszakához képest – jelentette be a kereskedelmi minisztérium. Az idén az év első hónapjában 9,27 milliárd dollár külföldi működő tőke érkezett a világ második legnagyobb gazdaságába. A befektetési kedv visszaesésének tendenciája június óta tapasztalható Kínában és gyorsul: decemberben 4,5 százalék volt a csökkenés mértéke éves szinten.

A szakemberek a jelenséget a világgazdasági válság hatásaival, valamint a növekvő termelési kiadásokkal, azon belül is az emelkedő bérköltségekkel magyarázzák.

A gyáriparba, amely a befektetések legnagyobb szeletét kapta, januárban 4,43 milliárd dollár áramlott, ami 5,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi azonos időszakénál.

A visszaesés a szolgáltatási ágazatban ennél is nagyobb. Éves viszonylatban 9,8 százalékos, ami alig több mint 4 milliárd dollárnak felel meg. Az ingatlanszektorban 14 százalékos volt a csökkenés.

Sen Tan-jang szóvivő szerint az általános csökkenés ellenére vannak kedvező jelek is. Az Európai Unió 820 millió dollárt fektetett be kínai vállalatokba, ami 81,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest. E befektetések révén összesen 140 új vállalkozás kezdte meg a működését Kínában. Csaknem 31 százalékkal több, mint 2012 januárjában.

A külföldi alapítású vállalatok száma januárban összességében 1883-mal, 34,3 százalékkal bővült.

A külső bizonytalansági tényezők továbbra is fennállnak, az általános helyzet nem ad okot túlzott derűlátásra, a befektetések összege világviszonylatban csökkenő tendenciát mutat - jegyezte meg a szóvivő. Kína ennek ellenére a világon a második legnagyobb befektetői célország az Egyesült Államok után - tette hozzá.