Kilakoltassanak vagy ne lakoltassanak ki?

2013.02.20. 16:36 Módosítva: 2013.02.20. 16:39

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja a pénzügyi jogok biztosának a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó javaslatát. A háromoldalú egyeztetés még szervezés alatt áll – válaszolta a tárca szerdán.

Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa múlt csütörtökönjelentette be, hogy azt javasolja: 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő – a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő – kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő a tárgyalások menetétől függően további 45 nappal meghosszabbítható legyen.

Emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezte a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével.

A biztos kedden a köztévé reggeli műsorában azt mondta: már hétfőn szeretné elkezdeni a tárgyalásokat a devizahitelesek gondjainak megoldásáról. Úgy vélte, hogy javaslata nem igényel külső forrást, és akár egy hét alatt megoldás születhet, és bízik abban, hogy őszre „már az egész eljárás lezajlik”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek előfeltétele a kilakoltatási, árverezési moratórium meghosszabbítása, amit a parlamentnek kell megszavaznia. „Bízom benne, hogy itt teljes lesz az egyetértés, tehát minden képviselő az áldását adja erre” – mondta.

A Magyar Bankszövetség azonban kedden jelezte: tekintettel a már bevezetett és működő adóssegítő konstrukciókra, valamint a hagyományosan méltányolt időjárási adottságokra, hibás eszköznek tartja a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetését. A sajtóban bejelentett egyoldalú kezdeményezés véleményük szerint ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot csökkenti, ezért azt nem támogatják.