Leállhat a házierőmű-mánia

2013.02.20. 08:26

Folyamatosan nő Magyarországon a háztartási méretű kiserőművek száma a támogatásoknak köszönhetően. A januári rezsicsökkentés miatt viszont kevesebbet kapnak az áramukért a kereskedőktől a kiserőművek tulajdonosai, így meg is torpanhat a lelkesedés, írja a Világgazdaság.

Tavaly a lap szerint 203 háztartási méretű kiserőmű (hmke) csatlakozott az EdF Démász Hálózati Elosztó Kft. rendszerére. Ez több mint kétszer annyi, mint az előző négy évben együtt. Ráadásul az E.On területén is dupla akkora csatlakozási szándékot jeleztek, mint az előző évben.

Ez a Világgazdaság szerint az idén folytatódott: januárban az EdF Démásznál már 100 fölötti volt az érdeklődések száma, az E.Onnál pedig egyedül az elmúlt napokban naponta több mint 500 új igényt jeleztek, nem véletlenül: február 18-tól adhatók be a jelenleg is futó pályázatok. A pályázati pénz kulcsfontosságú ebben a szegmensben, anélkül ezekbe a mini zöldprojektekbe nem is igen érdemes belefogni.

A lap szerint nagy kérdés, hogy meddig tart majd a boom, Hiűba támogatják ugyanis a házierőműveket, ha 15 évről 20-25-re nő a megtérülési idő, mert a tulajdonosok januártól kevesebbet kapnak az eladott áramért. Az átvételi ár ugyanis a rezsicsökkentéssel együtt tíz százalékkal csökkent, ezek a beruházások pedig a tőkemegtérülés nélkül eddig is csak 4-5 százalékos hasznot hoztak.