Drágán megfizetnek a végtörlesztők

2013.02.20. 12:56

Legalább ötvenezer háztartás szorult tavaly arra, hogy a kedvezményes végtörlesztéséhez úgynevezett  kiváltó forinthitelt vegyen fel. Tavaly január végéig mintegy 170 ezer lakossági hitelt végtörlesztettek, összesen 1355 milliárd forint értékben. A végtörlesztés időszakában a forintos kölcsönöknél az átlagos thm jelentősen emelkedett – a 2011. októberi 10 százalékról januárra 12,5 százalékra nőtt az MNB adatai szerint –, ennek ellenére is tömegesen vettek fel forinthitelt az adósok.

A PSZÁF adatai szerint az erre a célra felvett lakossági kölcsönök összege megközelítette a 450 milliárd forintot – olvasható a hitelnet.hu összesítésében. A hiteltanácsadó portál megjegyzi: ezeket a kiváltó hiteleket az átlaghoz képest akár lényegesen magasabb kamatszinten kínálták, aminek köszönhetően mára akár havi 12-15 ezer forintot is kifizethetünk feleslegesen egy átlagos ötmilliós hitelösszegnél.

 

A kedvezményes végtörlesztés következtében a bankok jelentős árfolyamveszteséget könyveltek el, hiszen az akkori árfolyamokat figyelembe nem véve 180 forinton lehetett visszafizetni a felvett svájci frank alapú és 250 forinton az euró alapú jelzáloghiteleket.

A forintos kölcsön igénylése persze akkor jó üzletnek számított, mert az árfolyamnyereség nagyobb volt, mint a magasabb kamatszint. Ugyanakkor ezt az emberek a mai napig fizetik, pedig ha értenék a banki folyamatokat, követnék a változásokat, tudhatnák, hogy van ennél lényegesen olcsóbb változat – állítja Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu szakértője.

A lakosság eleinte a gyorsan mozgósítható pénzügyi megtakarításait fordította a végtörlesztésre, később a kiváltó forinthitelből történő végtörlesztés erősödött. Ilyen kiváltó hitelből finanszírozták a végtörlesztések mintegy harmadát. Átlagosan 6 millió forint hitelt vettek fel az emberek a végtörlesztéshez. Aki akkor figyelmetlenül váltott hitelről hitelre, annak keményen megfizeti az árát. A törlesztés ma már lehetne még vállalhatóbb is. „Átlagosan havi 12-15 ezerrel kevesebb egy 5 milliós hitelnél, amit 20 éves futamidőre vettek fel” – mondta Fitos Szilárd.

Ma már a 12-14 százalék helyett akár 9,5 százalékos thm-mel is vehetünk fel kölcsönt. És ha valaki utánajár, egyszeri földhivatali költségen kívül, értékbecslési, közjegyzői és folyósítási jutalék nélkül válthatja ki a most fizetett túl drága forinthiteleket.