Széles: Ha ez bejön, Orbán kétharmaddal nyer

2013.02.20. 09:21 Módosítva: 2013.02.20. 12:08

Széles Gábor, az egyebek mellett az Ikarus és a Videoton tulajdonosaként ismertté vált nagyvállalkozó érdekes posztot tett ki nyilvános Facebook-oldalára vasárnap – pontosabban régi és új oldalaira (miután az elsőn 5000 ismerőst gyűjtött, így az betelt).

Itt van a szöveg, szó szerint idézzük:

"Van egy álmom...most említem először. Most már egy ideje csak dolgozunk rajta... Még nyárig vagy legkésőbb őszig csak dolgozunk... /Ha elmondanám azt hinnétek, hogy ez a pragmatikus ember megőrült./ De ha ez bejön akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs!!! Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni. Annyi csoda történt velem már életemben. Igaz ez egy sokkal nagyobb léptékű "csoda" lenne, de miért ne lenne ez még lehetséges? Miért ne érhetne végre ne csak engem hanem a magyarokat is óriási szerencse? Őszig ne kérdezzetek csak figyeljetek!”

Természetesen az oldal követői és Széles ismerői nem elégedtek meg az apró részinformációval, és több mint száz kommentben kértek részleteket, illetve ajánlották fel segítségüket (néha a Theobald Lincolnnak küldött állásjelentkezések hangulatában). Részleteket persze itt sem árult el, csak olyanokat írt, hogy „Őszig ezen az úton nekem kell végig mennem és egypár közvetlen munkatársamnak./Mellesleg hihetetlen nagy erők dolgoznak ezen a programon országokon átnyúlóan./”, illetve egy kérdezőnek ezt válaszolta: „Minden magyar ember benne lesz!”

Miről álmodik Széles?

 • 8142
  A Videoton Color Star technológiára alapozva megépíti a Halálcsillagot
 • 8066
  A téridő görbületein átsikló Ikarusokkal űrfémbányászatot kezd
 • 6357
  Legalizálják a füvet
 • 6238
  Annektáljuk Svájcot
 • 5650
  Újra lesz Osztrák-Magyar Monarchia, és unió Erdéllyel
 • 4389
  A Békemenetet betereli a munkaerőpiacra
 • 3326
  Megveszi a vízzel működő motor szabadalmát
 • 2435
  MLM-hálózatot szervez
 • 1796
  Minden dolgos kínai 100 jüanért állampolgárságot kap
 • 1574
  Egy hurrikán átsodorja hazánkat New Englandbe (vagy Sanghajba)

Jó kapcsolati tőkék

Azt sajnos nem tudjuk, hogy a mondatok mögött milyen bombasztikus terv rejlik, azt viszont tudjuk, hogyha Széles a fejébe vesz valamit, annak érdekében – már csak jó kapcsolati tőkésként is – komoly köveket tud megmozgatni. Igaz ez most, és igaz volt a rendszerváltás előtt is, bár ennek a volt Ikarus-dolgozók nem mindig örültek.

Az átlátszó.hu oligarchatározója szerint „Széles a történelmi oligarcha, aki mindig követte a kor divatját. 1983-ban gmk-nak öltözött, 1985-ben kisszövetkezetnek sminkelte magát, 1990-ben részvénytársaságnak fésülte a haját, aztán az elmúlt 20 évben volt ő holding, gyáriparos szövetségi elnök és médiamogul is [...] szinte nincs olyan vezető politikus, akinek oldalából ne lógott volna ki Széles Gábor az elmúlt 20-30 évben.”

Széles tehát úgy általában is vonzódik a hatalomhoz, de Orbán Viktorhoz és a jobboldalhoz az utóbbi tizenöt évben különösen. Így természetesen nem az a meglepő, hogy a Békemeneteket is támogató milliárdos örömmel látná az újabb Fidesz-kétharmadot, hanem az, hogy 500 éve nem látott növekedési pályát ígér.

Magas léc

Ez persze nem kis vállalás. A magyar történelem talán legemlékezetesebb és legtartósabb növekedési periódusa az 1867-es kiegyezést követő néhány évtized volt, ezen belül is kiemelten az a húsz éves periódus, amikor a főváros belső részei a gigantikus fejlesztéseknek, építkezéseknek köszönhetően megkapták lényegében ma is meghatározó arculatukat – hozzátennénk, hogy a fejlesztések nem kis része devizahitelből és külföldi cégek, illetve szakemberek közreműködéséből valósult meg.

A lényeg, hogy ebben az értelmezésben Széles álma csak akkor valósulhat meg, ha ősszel valami olyannal áll elő, amivel túlszárnyalja – a magyar és a világgazdasági-válság közepén – a reformkor növekedési lendületét.

A fantasztikus teljesítmény még szebb lehetne, ha egy jó nagy kezdőlökéssel indulna. Ezért érdemes lehet félredobni Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerény, négy-hat százalékos gazdasági növekedési álmát, és úgy igazán bedurrantani a gyorsnaszád kazánját. Ha ezen a területen is az elmúlt ötszáz évben keressük a mércét, akkor nem is kell olyan messzire visszatekinteni az időben: a gazdasági növekedés egyik legismertebb kutatója, a brit közgazdász Angus Maddison adatsora szerint a magyar gazdaság az úgynevezett nemzetközi dollárárfolyamon számolva 25 százalékkal nőtt az 1947-48 közötti tizenkét hónapban. Egy ekkora, vagy egy ennél kicsivel nagyobb bővülés egészen jó kiindulópontja lehetne az új magyar gazdagság beindulásának. • Tippek
 • Hitelkártya