A soltvadkerti takarék 1,2 milliárdot ér

2013.02.21. 07:38 Módosítva: 2013.02.21. 07:38

Felszámolója meghirdette a tavaly nyáron csődbe ment, közel 40 milliárd forintos adósságot felhalmozó Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonelemeit - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Boros András felszámolóbiztos, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. munkatársa.

A gazdasági napilap csütörtöki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a tavaly október óta felszámolás alatt lévő takarékszövetkezet harminc különböző, nagyrészt kis értékű ingatlana mellett üzletrészeket, követeléseket, bútorokat, informatikai és famegmunkáló eszközöket kínálnak eladásra. Ezek összes irányára meghaladja az 1,2 milliárd forintot. A takarékszövetkezettel szemben határidőben 114 hitelező nyújtott be követelést mintegy 39,84 milliárd forint értékben.

A kínált ingatlanok között több olyan található, amely bedőlt hitelek miatt maradt a pénzintézetre - tudta meg Napi Gazdaság a felszámolótól. A kínálatban lakóház, udvar, társasházi lakás, garázs, szántó, tanya, áruház, üzem és üdülő is szerepel. Például egy császártöltési ipari létesítményért 145,7 millió, egy bajai 358 négyzetméteres irodáért 179,3, egy Mecseknádasd belterületén található, több mint ezer négyzetméteres borfeldolgozóért 89,7, míg egy keceli 1500 négyzetméteres beépítetlen területért 65,4 milliót kérnek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tavaly június elsején vonta vissza a takarékszövetkezet működési engedélyét és kezdeményezte a végelszámolását, mert az elvesztette tőkéjét, illetve szavatolótőkéje negatívvá vált. A működéssel kapcsolatban a PSZÁF és több hitelkárosult is feljelentést tett - olvasható a napilapban.