Az MNB nem érti a büntetőeljárást

2013.02.21. 11:55

Nem az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hanem a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte azt a feljelentést, ami alapján a rendőrség nyomozást kezdett a Magyar Nemzeti Bank IMF-nek történő adatszolgáltatása ügyében.

A hirado.hu szerdán azt írta, hogy nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek.

Úgy tudjuk, az ÁSZ jóval korábban - néhány hónappal ezelőtt, amikor az MNB szabályos működését vizsgálta - küldött jelzést a főügyészségnek, ami alapján ott is megkezdődött a vizsgálat. A főügyészségen az ügy pont most, a jegybankelnök távozása előtt bő egy héttel ért abba a stádiumba, hogy rendőrségi szakaszba léptessék az eljárást.

Bekeményítettek

A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg – nyilatkozta a Híradónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Domokos László számvevőszéki elnök múlt szerdán arról beszélt: a jegybank korábbi működése két szempontból sem volt törvényes. Ezek egyike egy kisebb súlyú, az iratkezelési gyakorlattal kapcsolatos szabálytalanság volt, a másik pedig az adatok továbbításának ügye.

Az utóbbiról azt mondta: a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban a jegybank a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF-nek) 2010. augusztus 23-ig.

A Fidesz, illetve az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke bejelentette: jövő hétfőre kezdeményezik Simor András jegybankelnök meghallgatását.

A jegybank tiltakozik

A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja az Állami Számvevőszéknek a jegybank törvényes működését megkérdőjelező megállapításait - közölte kérdésünkre a jegybank sajtóosztálya.

Az MNB működése törvényes, az IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét. A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatással banktitkot nem sértett és azt a hitelintézeti törvény sem zárja ki, hogy az IMF-által jogszerűen igényelt egyes adatokat az MNB az IMF-nek továbbítsa.

A Magyar Nemzeti Bank értetlenül áll az előtt, hogy miközben az Állami Számvevőszék elnöke február 13-án még nem látott okot a büntetőfeljelentésre, addig alig egy héttel később a sajtóból arról értesült a jegybank, hogy mégis nyomozás indul az ügyben.

Tette mindezt úgy, hogy maga az ÁSZ jelentése az IMF-nek történt adatszolgáltatással kapcsolatban mindössze egy olyan javaslatot tartalmaz, hogy a jegybank elnöke „intézkedjen a felhatalmazás nélküli adatszolgáltatással kapcsolatos felelősség megállapításáról, a felelősség okainak feltárásáról és az eljárási hiba megszüntetéséről.” Az Állami Számvevőszék javaslatának az MNB maradéktalanul eleget tett.

A Magyar Nemzeti Bank – ahogy a korábbi feljelentések esetében is – mindenben áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére. A jegybank emlékeztet arra, hogy korábban az MNB ellen indított eljárásokat bűncselekmény hiányában szüntette az illetékes hatóság.