Az üvegszilánk lehet az új lóhús

2013.02.21. 11:15

Az elmúlt hetekben egymást érik a nem megfelelő élelmiszerekkel kapcsolatos hírek. Európában még dagad a lóhúsbotrány, de már itt az újabb bejelentés, miszerint üvegszilánkokat találtak gabonapehely készítményekben. Az élelmiszerekkel kapcsolatos aggodalmaknak vannak nagy nyertesei is, ezen élelmiszerbevizsgálással foglalkozó vállalatok árfolyamai hatalmas szárnyalást mutatnak az elmúlt hónapokban, írta a portfolio.hu a Reuters alapján.

A Kellog bejelentette, hogy 36 000 csomag gabonapelyhet hív vissza, azt követően, hogy tudomására jutott a Special K Red Berries készítményeiben üvegszilánkok kerültek a gyártás során. Az érintett dobozok már kikerültek az amerikai boltokba, de a jelentések szerint nem okoztak személyi sérülést. A cég életében gyakoriak a visszahívások, 2012 októberében 2,8 millió doboz Mini-Wheat típusó gabonapelyhet hívtak vissza azután, hogy fémforgácsot találtak a készítményekben. Egy másik alkalommal szintén több millió csomag gabonapehely került vissza a boltokból a kellemetlen szag és íz miatt.

Eddig a lóhús volt a téma

Az elmúlt hetekben egy másik ügy borzolta a kedélyeket, lóhúst találtak egyes készítményekben. Az ügy még januárban kezdődött, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság lóhúst talált több élelmiszerlánc által forgalmazott készítményben. A botrányban a Tesco, az Aldi és a Lidl is érintett volt. Ezeknek a cégeknek az üzleteiben egyaránt talált az ellenőrző hatóság a Findus vállalat által forgalmazott marhahúshamburger készítményt. A cég egyes marhahúsos lasagna-készítményei 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak.

A brit és európai uniós hivatalnokok Brüsszelben találkoztak, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre, amiben az ellátási láncon keresztül több ország is érintett. Owen Paterson a brit környezetvédelmi miniszter kezdeményezte a lóhús kitiltását az ország területéről. Ezt követően találkozott a brit élelmiszer-elosztókkal, hogy megvitassák, hogyan lehetne egységesíteni a húskészítmények ellenőrzését a jövőben. A botrány azonban nem csillapodott, újabb országok és készítmények valamint brit vágóhidak is belekeveredtek az ügybe, amit egyes brüsszeli képviselők európai szintű bűnügyi konspirációnak neveztek.

Akik nyernek az aggodalmon

Vannak olyan nemzetközi cégek, akik az élelmiszerek bevizsgálásával foglalkoznak, és szolgáltatásaikat a nagy élelmiszerláncok és magánszemélyek egyaránt igénybe vehetik. Az élelmiszerbotrányok kirobbanása növelheti ezen vállalatok által végzett tevékenység iránti keresletet, ami hozzájárul az egyes cégek eredménynövekedéséhez. A vállalatok eredményes működését támogathatja az ellenőrzési szabályozás szigorodása, valamint gyakoriságuk növelése is, ami szintén jótékonyan hathat az árfolyamok alakulására. A bevizsgálással foglalkozó európai cégek közül az Eurofins, Intertek és az SGS részvényei is jelentős emelkedésen vannak túl az utóbbi hónapokban.

Az Eurofins a világ vezető vállalata az élelmiszerellenőrzés területén. A társaság a tavalyi év első kilenc hónapjában 751 millió euró bevételt ért el, ami nettó eredmény soron 58,5 millió eurót jelentett. A vállalat laboratóriumai megtalálhatók Európában, az USA-ban, Dél-Amerikában és Ázsiában. A cég piacvezető több európai országban úgy, mint Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban. Az Eurofins tevékenysége kiterjed gyógyszerek-és gyógyhatású készítmények ellenőrzésére is, ezen a területen a világ 10 legjelentősebb vállalata között foglalnak helyet. Ezen kívül élen járnak a környezeti tényezők, például légszennyezettség, vízszennyezettség ellenőrzések területén is.  A vállalat papírjai az év eleje óta 23 százalékot erősödtek, de ami ennél is megdöbbentőbb az a vállalat részvényeinek bő egy éves teljesítménye, ami 274 százalékos erősödést mutat.

Az Intertek 100 országban van jelen, és 33 000 embert foglalkoztat, ezzel elmondhatja magáról, hogy a világ éllovasa a termékek tesztelésében, bevizsgálásában és minősítésében. A cég tevékenysége 14 iparágra terjed ki, a vegyipartól egészen az élelmiszeriparig. Az Intertek részvényei közel 8 százalékot emelkedtek 2013-ban, míg az elmúlt közel 14 hónapot vizsgálva láthatjuk, hogy több mint 68 százalékkal vannak feljebb a cég papírjai.

Az SGS szintén az élet számos területén nyújt ellenőrzési, tesztelési, bevizsgálási és minősítési szolgáltatásokat. A vállalat 13 iparágban tevékenykedik, ezek közül az egyik meghatározó az élelmiszeripar. A társaság az európai élelmiszerellenőrzési terület egyik vezető szereplője. A cég 2012-ben 5,57 milliárd svájci frankos bevételről adott hírt, ami 590 millió svájci frankos eredményt jelentett. A cég papírjai az elmúlt hetekben közel 14 százalékot növekedtek. A 2012-től tartó emelkedés során pedig 48 százalékkal került feljebb az SGS részvényeinek ár.