Emma
9 °C
26 °C

Beszállítói adatbázist hozott létre a HITA

2013.02.21. 16:52

Az országban elsőként minősített beszállítói adatbázist hoz létre a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) saját fejlesztésben, jelentette be Kokas Tamás, a hivatal befektetésösztönzési főosztályvezető-helyettese csütörtökön Budapesten.

Elmondta: hétfőtől kezdik feltölteni az ingyenes adatbázist, amelybe a beszállítói múlttal már rendelkező kis- és középvállalkozások kínálatai, kapacitásai, illetve nagyvállalatok igényei kerülnek be. Kokas Tamás elmondta, hogy a beszállítók adatait minősítik a jogosultak által látható adatbázisba kerülés előtt, és azoknak, akik nem jutnak túl ezen a fázison, felajánlják a hivatal segítségét a beszállítóvá válás fejlesztéséhez. A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta: az adatbázis virtuális piactérként működik majd a beszállítások fejlesztésére. Az indulásnál a járműipari és elektronikai cégek adatai kerülnek be, a cégek maguk töltik fel információjukat, egyéb piaci kínálatukat, később más ágazatokra is kidolgozzák ezt a lehetőséget, tette hozzá.

Az adatbázis elsődleges célja az integrátorok és a magyar vállalkozások közötti kapcsolatfelvétel, kommunikáció, üzleti kapcsolat erősítése, a kkv-k közötti együttműködés elősegítése. Adataik szerint Magyarországon több mint 500 járműiparban érdekelt vállalkozás működik, és rájuk szeretnék a Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében lévő nagyvállalatok figyelmét irányítani - tette hozzá. Kokas Tamás hangsúlyozta, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek, ezért az adatbázisba kerülő információk megbízhatók, naprakészek lesznek.

A HITA várja a magyar munkavállalókat foglalkoztató cégek jelentkezését az adatbázisba, hogy a hivatal elősegítse a beszállítóvá válás folyamatát, illetve a már beszállító cégek üzleti kapcsolatainak erősítését - közölte főosztályvezető helyettes.