Macedóniában terjeszkedne az MVM

2013.02.21. 07:59 Módosítva: 2013.02.21. 07:59

Energetikai együttműködésről állapodtak meg a magyar−macedón gazdasági vegyes bizottság tegnapi budapesti ülésén − jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, írja a Napi Gazdaság.

Szijjártó szerint az MVM Zrt. részt vehet a macedón villamosenergia-rendszerben, ennek érdekében a társaságcsoport benyújtja pályázatát több olyan tenderre is, amely az ottani rendszer irányítására, fenntartására, illetve karbantartására irányul.

Az MVM korábban közölte, hogy egy boszniai biomassza-tüzelésű fűtőmű építéséről is egyeztetéseket kezdett, amit az MVM Ovit Zrt. építene fővállalkozóként.

Magyarország és Macedónia ezenkívül közlekedési együttműködést is tervez, például a Koszovó feletti légtér megnyitásában, a közvetlen légi összeköttetés lehetőségeinek vizsgálatára a Wizz Airt kérték fel. Szijjártó szerint a magyar vállalatok részt vehetnek a macedón főváros fejlesztéseiben is, az Eximbank ennek érdekében tárgyalásokat kezdett ottani partnerével egy 5−10 millió eurós hitelkeret megnyitásáról.