Matolcsy: Egy kormányciklus nem elég

2013.02.21. 09:44

„Már látszik, hogy két politikai ciklus hibáit egy kormányzati ciklusban nem lehet kijavítani” – írja a Heti Válaszban megjelenő szokásos cikkében Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter egy, a nemzetek sikeréről és kudarcáról szóló könyv kapcsán foglalkozott azzal, hogy mi lehet a siker és a kudarc oka, illetve hogyan alakul Magyarország újjáépítése, és miért van rá szükség.

A kötet, amiről ír, arra a következtetésre jut, hogy egy nemzet sikere vagy kudarca az állami intézmények működésétől függ. „Ha az állami intézmények biztosítják az embereknek a személyes szabadságot a tudás megszerzéséhez, a tulajdonhoz, a vállalkozáshoz, a jövedelmek felhalmozásához és az egyenlő feltételekkel való versenyhez, ott lehet siker” – írja; különösen a tudás megszerzésével kapcsolatos szabadsággal kapcsolatos részlet pikáns a röghöz kötés alkotmányba rögzítésének időszakában.

A miniszter szerint 2010-ig a magyar állam rosszul működött, „a jogállamot a kormány működése sodorta veszélybe”, de a „devizahitel-csapdaa miatt több százezer család és vállalkozás” tulajdonjoga is megingott, ráadásul „az egyenlő versenyfeltételek is torzultak”. Igaz, ez utóbbi érvelés kissé sajátos, és ismét arra utal, hogy a gazdasági miniszter nem igazán érti a gazdaság működését, hiszen azt kifogásolja: „a nagy, zömében monopolhelyzetű, döntően külföldi tulajdonú cégek tőkéhez, hitelhez és piachoz jujtása nagyságrendileg jobb [volt], mint a kisebb, zömében magyar gazdasági szereplőké”.

Az állam újjáépítése tehát megkezdődött, de nagy munka ez négy évre. A hibákat egy ciklus alatt nem lehet kijavítani, bár a jogállam helyreállítására „elég lehet egy ciklus”, és az állam „gazdasági tevékenységet segítő működésének helyreállítása is megkezdődött”. Az elképesztő méretű recessziós adat megjelenése után egy héttel jó olvasni a sikerek listáját: csökkenő államadósság és országadósság, 3 százalék alatti deficit, továbbá „tartósan bővül a foglalkoztatás és növekedési fordulatot várunk ebben az évben”. Persze megjegyzi, ez nem elég, meg kell szöntetni a különbségeket „nagy és kicsi, a külföldi és belföldi szereplők között az erőforrásokhoz, kiemelten a tőkéhez és hitelhez jutás terén”.