A cseh IKEA húsgolyóiban is lóhúst találtak

2013.02.25. 12:22

Az IKEA húsgolyóiban lóhúst találtak a cseh hatóság munkatársai, írta a hvg.hu a Reuters alapján. A cseh üzletek számára Svédországban készülhettek a húsgolyók.

Az AP hírügynökség szerint a cseh állategészségügyi hatóság az egy kilogrammos csomagolású, gyorsfagyasztott, marhaként és sertésként feltüntetett húsgolyókban talált lóhúst. Ebből a termékből grammnyit tartóztattak fel, mielőtt elérték volna a bútoráruházlánc helyi üzleteit.

A cseh hatóság hétfőn lengyel importból származó marhaburgerben is kimutatta a lóhúst. Nem ezek voltak az első esetek, múlt héten ugyanis már a csehországi Tescókban árusított, a Tavola S.A. Comigel nevű cég által gyártott lasagne-kben is találtak lóhúst.

Az eddigi hírek szerint Magyarországot nem érinti a lóhús-botrány, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatosan figyeli a gyors riasztási rendszeren közzétett adatokat, de a rendszer eddig nem jelzett Magyarországra érkező szállítmányt.

A másodlagos élelmiszervizsgálatokra vonatkozó jogszabály értelmében minden külföldről hazánkba érkező élelmiszerről jelentést kell tenni a vállalkozásoknak. Ennek alapján az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak indokolt esetben lehetősége van azonnali célellenőrzésre.

Az ügy kapcsán a NÉBIH országszerte szúrópróbaszerűen ellenőrzi az érintett termékeket, a NÉBIH laboratóriumai pedig folyamatosan készen állnak azon vizsgálatok elvégzésére, amellyel megállapítható, hogy a felhasznált hús milyen állatfajból származik.