Bevezették a németek a cseh koronát

2013.02.25. 07:10

Egyre több cseh jár Szászország határ közeli városaiba bevásárolni. A trend mára olyan erőssé vált, hogy néhány üzlet komolyan fontolóra vette, csehországi eladókat is felvesznek, hogy megkönnyítsék a cseh vevők dolgát. Például Heidenau városában a Real üzletközpont három cseh pénztárost keres, akik a német vásárlók mellett a csehekkel is tudnak kommunikálni − idézi a cseh Mladá Fronta Dnes hírét a Napi Gazdaság.

„Vevőink 10 százaléka cseh, ezek többsége visszatérő ügyfél. Számukra szeretnénk szolgáltatásainkat bővíteni, elsősorban azzal, hogy áthidaljuk a nyelvi akadályokat” − mondta Gerd Wünsch, a Real üzletközpont vezetője, hozzátéve, a cseh alkalmazottak is német fizetést kapnának, továbbá mindazokat a juttatásokat, amelyek megilletik a hazai munkaerőt.

A Realban már öt éve lehet fizetni cseh koronával, a boltokban cseh feliratokat is kifüggesztettek, cseh bankok által kibocsátott bankkártyákat szintén elfogadnak. Sőt, már Csehországba is postázzák akciós ajánlataikat tartalmazó szórólapjaikat. A Real vevőbarát politikája kifizetődő, ugyanis míg két évvel ezelőtt egy cseh vásárló átlagban 100 eurót költött, napjainkban már ennek a kétszeresét.

A csehországiak németországi bevásárló körútjait az motiválja, hogy számos, Németországban forgalmazott termék olcsóbb. Egy korábbi tesztvásárlás szerint egy német boltban tartott családi nagybevásárlás végösszege akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint egy cseh üzletben. Különösen a tejtermékek, a tartós élelmiszerek olcsóbbak, ám némi meglepetésre még az alkoholos italok többsége is.

Arról nem is szólva, hogy a német élelmiszerek minősége is magasabb. Például a Kaufland cseh és német boltjaiban is árusított bécsi virsli "német" verziója 91 százalékos hústartalmú, míg a cseh boltokban forgalmazott virsliben mindössze 60 százalék ez az arány.

Térségünkben a bevásárlóturizmus népszerű időtöltésnek számít. E téren különösen a szlovák polgárok jeleskednek, ugyanis egyszerre rohamozzák meg a cseh üzleteket, a lengyel piacokat és 300 forint/euró árfolyam környékén az észak-magyarországi boltokat.