Mi történt a Mollal?

2013.02.26. 14:02

30 milliárd forint válságadót és 10 milliárd forint Robin Hood-adót fizetett a Mol tavaly az államkasszába, közölték kedden a cég gyorsjelentéséről szóló sajtótájékoztatón. Az értékesítés nettó árbevétele 3 százalékkal jobb volt, mint 2011-ben, és csökkent 28 százalékról 24,8 százalékra csökkent a vállalat nettó eladósodottsága is, a speciális tételek nélküli nettó eredmény viszont 19 százalékkal rosszabb volt. A tiszta EBITDA tavaly 572 milliárd forintot volt, ez 7 százalékkal rosszabb a 2011-es számnál.

Molnár József vezérigazgató elmondta, a Molnál a pénzügyi stabilitás megőrzése mindig a prioritások között szerepelt, ezt pedig megőrizték tavaly is, és noha Szíria 2011-ben még 75 milliárd forinttal járult hozzá az eredményéhez, a termelés leállítása ellenére is csak kis mértékben csökkent az upstream eredménye. Az idei beruházási költségek 62 százalékát az upstreamra, a kurdisztáni, az orosz és kazah tevékenységére költik.

Az Új Downstream Program 150 millió dolláros megtakarítást, és plusz bevételt hozott, a 2013-mas második lépcsővel pedig 250 millió dollár javulást tudnak elérni. Molnár József elmondta, a downstream tevékenység tavaly a 2011-es évnél jobb eredményekkel zárt. Növekedtek az átlagos finomítói marzsok, erősebb volt a dollár és jobb a termékszerkezet, ugyanakkor a hatékonyságjavulást ellensúlyozta a visszaeső piaci kereslet, a magasabb szintű karbantartás és a petrolkémiai szegmens vesztesége.

A Szírián kívüli termelés 9 százalékkal, napi 118,5 ezer hordóra esett vissza 2012-ben, elsősorban az érettebb elet-közép európai és oroszországi mezők természetes csökkenésének, illetve az adriai offshore mezőkön tapasztalt vízbeáramlásoknak köszönhetően.

Molnár József elmondta, fenntartják a konzervatív pénzügyi politikát a jövőben is, az eladósodottsági mutatót pedig 30 százalék körül próbálják tartani. Erősíteni szeretnék a cégcsoport jelenlétét az állandó felvevőpiacaikon, főleg a kiskereskedelemben. Növekedést terveznek Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Csehországban is.